«Схеми»: Кортеж Зеленського порушує ПДР, а Єрмак та його заступник Тимошенко – їздять з номерами прикриття, хоча такого права не мають

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Схеми»: Кортеж Зеленського порушує ПДР, а Єрмак та його заступник Тимошенко – їздять з номерами прикриття, хоча такого права не мають

YouTube / Зе!Президент

Кортеж президента Володимира Зеленського порушує правила дорожнього руху, а працівники його Офісу користуються «номерами прикриття», хоча закон їм не дає такого права. Про це йдеться у розслідуванні «Схем».

Журналісти зафіксували, як кортеж президента неодноразово порушував ПДР: значно перевищував допустиму швидкість, перетинав подвійну суцільну та здійснював поворот у заборонених місцях, створюючи небезпечні ситуації для інших учасників руху. При чому, робив це не тоді, коли поспішав на важливу робочу зустріч, а коли їхав додому або ж у приватних справах — наприклад, у торговельний центр.

Журналісти зафіксували кортеж президента на Новообухівській трасі в напрямку тоді ще його заміського маєтку в Іванковичах, коли він перевищував допустиму швидкість на понад 50 км/год. Згодом знімальна група знову помітила кортеж глави держави, який перевищив дозволену швидкість на 50 км/год, а перша машина використовувала проблискові маячки. І наступного дня кортеж Зеленського знову «розганяв» авто за допомогою «мигалок» — і перевищив дозволений швидкісний режим.

«Схеми» також зафіксували, як кортеж президента виїхав з торговельного центру, перетнувши подвійну суцільну лінію. Порушення швидкісного режиму президентським кортежем фіксували і після переїзду Зеленського на державну дачу в Конча-Заспі. Кортеж їхав у бік держдач зі швидкістю 120 км/год, хоча допустима швидкість на цій ділянці траси 80 км/год.

Автівки президентського кортежу мають номерні знаки прикриття — тобто їх немає в базі МВС. Це означає, що штрафи за порушення швидкісного режиму не отримує ані сам президент, ані його Офіс президента, ані Державне управління справами.

Використання «номерів прикриття» у складі заходів державної охорони для президента та чітко визначеного переліку інших високопосадовців передбачене законом.

Але журналісти встановили, що насправді цією опцією користується значно ширше коло осіб, на яких заходи держохорони не розповсюджуються. Зокрема, чинний керівник ОП Андрій Єрмак, його заступник Кирило Тимошенко, перший помічник президента Сергій Шефір. Вони не є охоронюваними особами відповідно до закону «Про державну охорону».

Журналісти декілька разів фіксували, що, пересуваючись на авто з «номерами прикриття», керівник Офісу президента Андрій Єрмак порушував правила дорожнього руху.

Крім того, номери прикриття досі має Арсеній Яценюк, який не є прем’єр-міністром вже як чотири роки. Такі ж номери має колишній очільник СБУ Василь Грицак та депутат «Опозиційної платформи — за життя» Григорій Суркіс. Спецномери має й експрезидент Петро Порошенко, але його пресслужба пояснила, що за законом він має на це право.

  • Раніше президент Володимир Зеленський відповів на закиди щодо свого кортежу та заявив, що він складається з двох автомобілів, які зупиняються на всіх світлофорах, а також потрапляють у затори. «Останнім часом в соцмережах багато «зради» на тему того, що я обіцяв відмовитися від кортежів і не зробив цього. Під час пересування президента дорогами України їдуть 2 автомобілі: президентський і автомобіль охорони. Іноді буває третій — із супроводжуючими особами, членами команди, охороною. Ці автомобілі зупиняються на всіх світлофорах, стоять у заторах, ніхто не вмикає «мигалок» тощо [...]. Президент — такий же учасник руху, як і всі», — писав тоді Зеленський.