Понад 80% зареєстрованих на платформі з альтернативного підрахунку голосів проголосували за Тихановську

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Понад 80% зареєстрованих на платформі з альтернативного підрахунку голосів проголосували за Тихановську

У Білорусі проєкт «Голос», створений для альтернативного підрахунку голосів на президентських виборах, повідомив, що понад 80% зареєстрованих проголосували за опозиційну кандидатку Світлану Тихановську. Про це свідчать попередні дані проєкту, повідомляє TUT.by.

Станом на 22:00 9 серпня на платформі зареєструвалися понад 1 млн 180 тисяч користувачів.

Користувачі повинні були підтвердити своє голосування, відправивши на платформу фотографію заповненого виборчого бюлетеня. Проте через перебої в роботі інтернету по всій країні зробити це було проблематично. Представники платформи заявили, що озвучать фінальні результати, коли інтернет знову повноцінно запрацює і користувачі протягом доби дозавантажать фото бюлетенів.

Крім цього, платформа розраховує отримати дані з кількох сотень репрезентативних виборчих дільниць, інформацію з яких можна буде порівняти з офіційною і таким чином виявити можливі фальсифікації.

Тим часом у Центральній виборчій комісії обіцяли оприлюднити попередні офіційні результати виборів о 02:00, але їх так і не опублікували. На час написання публікації стало відомо, що попередні результати оприлюднять о 08:00.

Після закриття дільниць голова ЦВК Лідія Єрмошина оголосила результати голосування на закритих виборчих дільницях у п’яти регіонах країни. За її словами, чинний президент Олександр Лукашенко набирає 82,08% голосів, його основна конкурентка — Світлана Тихановська — 6,98%.