Сирія звинуватила США у незаконній закупівлі нафти в курдських повстанців. Американські війська досі перебувають у зоні родовищ

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Сирія звинуватила США у незаконній закупівлі нафти в курдських повстанців. Американські війська досі перебувають у зоні родовищ

Kurdishstruggle / Flickr

Режим Башара Асада в Сирії звинуватив нафтову компанію з США у підписанні контракту на купівлю сировини з курдськими повстанцями, які контролюють нафтові родовища спільно з американськими військовими.

Дамаск вважає це «викраденням» сирійської нафти, повідомляє Reuters.

Уряд Сирії не вказав назву американської компанії, яка співпрацює з Демократичними силами Сирії — повстанським військово-політичним союзом, очолюваним курдами, що бився з бойовиками «Ісламської держави» разом з силами США.

«Домовленість нікчемна й не має правових підстав», — йдеться в заяві уряду.

Дамаск засудив «викрадення нафти Сирії за спонсорства та підтримки американської адміністрації», проте не надав жодних інших деталей. Ані США, ані курдські ДСС не прокоментували заяву режиму Асада, якого підтримують у громадянській війні Іран і Росія.

До війни, яка почалась у 2011 році з силового придушення протестів силами режиму, Сирія видобувала близько 380 тис. барелів нафти на день. Наразі Дамаск втратив контроль над більшістю нафтових родовищ. Також вдарили по видобувній галузі санкції західних країн.

Наразі в країні перебуває невеликий контингент військових США, який підтримує курдських повстанців у нафтових районах. Пентагон заявив, що весь прибуток від продажу нафти отримують ДСС.