США можуть залишити невелику кількість солдатів у Сирії для охорони нафтових родовищ

Автор:
Ольга Березюк
Дата:
США можуть залишити невелику кількість солдатів у Сирії для охорони нафтових родовищ

U.S. Department of Defense / Flickr

Війська США переходять до Іраку в рамках виведення військ із Сирії за наказом президента Дональда Трампа, проте деяких військовослужбовців можуть залишити для охорони нафтових родовищ. Про це повідомляє Reuters.

Більш ніж 100 транспортних засобів перетнули кордон з Іраком рано вранці 21 жовтня з північного сходу Сирії, де Туреччина погодилася припинити наступ на пʼять днів за угодою з Вашингтоном.

Перемирʼя закінчується ввечері у вівторок, 22 жовтня, одразу ж після того, як президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган обговорить подальші кроки в регіоні на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним.

Виступаючи перед журналістами під час поїздки в Афганістан, шеф Пентагону Марк Еспер сказав, що, хоча виведення військ США триває, деякі військовослужбовці раніше перебували поруч з військами партнерів (курдів) біля нафтових родовищ і можуть залишитися там і далі.

За словами Еспера, це один із варіантів, і не було прийнято ніякого рішення «щодо цифр чи подібного». Робота Пентагону полягала в тому, щоб розглянути різні варіанти, додав він.

«Наразі наші війська в кількох містах, розташованих близько від цього району, — сказав Еспер. — Мета полягає в тому, щоб перекрити «Ісламській державі» та іншим екстремістам доступ до доходів [від видобутку нафти]».

Рішення Трампа відкликати американські війська відкрило нову главу в більш ніж восьмирічній війні в Сирії і дало зелене світло Туреччині на операцію проти сирійських курдів, які тривалий час були основними союзниками США в антитерористичній коаліції. Рішення розкритикували як американський уряд, так і влада інших держав.

The New York Times повідомила, що Трамп схиляється до нового військового плану з розміщення близько 200 американських солдатів у східній частині Сирії поблизу кордону з Іраком.