Amnesty International: Росія навмисно атакувала лікарні та школи у Сирії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Amnesty International: Росія навмисно атакувала лікарні та школи у Сирії

aladdin hammami / Unsplash

Російська авіація, а також літаки уряду Сирії у період з 30 квітня 2019 року до 29 лютого 2020 року регулярно завдавали авіаударів школам та лікарням у провінціях Ідліб, Хама та Алеппо на північному заході країни. Про це йдеться в доповіді Amnesty International.

У цей період російські та сирійська війська загалом завдали 53 удари медичним установам та 95 ударів школам. Переважно напади були з повітря, хоча деякі з боку сирійської армії відбувалися з землі.

Загалом правозахисники детально задокументували 18 з цих атак. У двох випадках сирійські урядові сили використали заборонені у світі бочкові бомби. Ці атаки провокують гуманітарну кризу: 5 лікарень після цих нападів зачинилися.

Тільки в січні та лютому 2020 року, за підрахунками організації Syrian Child Protection Network, російські та сирійські війська атакували 28 шкіл, у багатьох з яких не припинявся навчальний процес. За один день 25 лютого зруйнували одразу 10 шкіл. За даними Amnesty International, одну з атак у місті Ідліб сирійські ВПС провели просто в навчальний час; а в місті Маарет-Місрін атакували школу, яку використовували як притулок — 11 людей, зокрема семеро дітей, загинули, а понад 40 отримали поранення.

Для підготовки доповіді представники Amnesty International заслухали свідчення 74 свідків (лікарі, вчителі та працівники сфери гуманітарної допомоги), досліджували відеозаписи та фотографії з місць подій, а також аналізували супутникові знімки і перехоплені переговори пілотів російських і сирійських ВВС.

«Отримані дані підтверджують, що деякі дії Росії та армії Башара Асада в регіоні є військовими злочинами», — зазначили в Amnesty International.

  • Доповідь ООН: у Лівії воюють понад тисячу найманців російської «ПВК Вагнера».