ООН: Авіація Асада за підтримки Росії 10-й день бомбить сирійський Ідліб. Понад 100 убитих мирних жителів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Війська Асада за підтримки російських сил почали наступальну операцію на Ідліб у квітні 2019 року. Її мета — добити залишки опозиції, яка виступає за повалення режиму чинного президента.

Військова авіація, підконтрольна президенту Сирії Башару Асаду, та літаки союзників (Росія, Іран) 10 днів бомблять місто Ідліб, внаслідок чого, за офіційними даними, загинули 103 людини. Міста в руїнах, знищені ринки, лікарні та школи.

Про це розповіла верховний комісар ООН із прав людини Мішель Бачелет, пише Deutsche Welle.

«Бомблять цивільні обʼєкти, і, якщо взяти до уваги повторювану схему цих бомбардувань, то створюється враження, що їхнє руйнування було не простою випадковістю», — сказала вона, додавши, що світовій спільноті все менш цікава ця проблема.

За даними ООН, з квітня цього року, коли війська Асада за підтримки Росії почали наступальну операцію на Ідліб та Хама, понад 400 тисяч осіб стали біженцями, а деякі міста та села спустіли. При цьому люди біжать до таборів біля кордону Туреччини, які вже переповнені. Мета операції Асада — знищити залишки сил опозиції, яка виступає за повалення режиму чинного президента.

За даними організації «Сирійська наглядова рада з прав людини», з кінця квітня в провінції Ідліб загинуло понад 730 цивільних, у тому числі понад 180 дітей, а також сотні військових.