ООН: Бомбардування Росією та Сирією міста Ідліб є воєнними злочинами

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
ООН: Бомбардування Росією та Сирією міста Ідліб є воєнними злочинами

Wikimedia Commons

Організація Обʼєднаних Націй визнала воєнними злочинами бомбардування російськими і сирійськими військами шкіл, лікарень і ринків в місті Ідліб.

Про це повідомляє агентство Reuters.

За словами міжнародної комісії ООН, «окремі бомбардування» забрали сотні життів і змусили тікати майже мільйон мирних жителів, що може розцінюватися як злочини проти людства. Звіт ООН охоплює період з листопада 2019 року по червень 2020 року і був заснований на даних про польоти і свідченнях очевидців.

Комісія ООН з розслідування подій у Сирії також звинуватила джихадистську групу «Хайят Тахрір аш-Шам», раніше відому як «Фронт ан-Нусра», в обстрілі районів цивільного населення «без видимої воєнної мети». У звіті розглядаються 52 випадки атак на північному заході Сирії, 47 з яких приписують підтримуваному Росією уряду Сирії.

«У комісії є розумні підстави вважати, що проурядові сили вчинили воєнні злочини, навмисне нападаючи на медичний персонал і обʼєкти шляхом нанесення авіаударів», — йдеться в заяві.

Як пише Deutsche Welle, інциденти показують, що атаки на клініки є частиною військової стратегії сирійського уряду. У одному з таких випадків провину за здійснення авіаударів у кінці січня по території у безпосередній близькості від лікарні міжнародна слідча комісія поклала на Росію. Унаслідок цього нальоту загинули 14 осіб, зокрема лікар, 5 жінок і 5 дітей, від 30 до 65 людей отримали поранення.

Бойовиків «Хайат Тахрір аш-Шам» автори доповіді звинувачують у безладних обстрілах районів, підконтрольних Дамаску, під час яких загинули понад 200 мирних жителів. Терористи також займалися здирництвом, захоплювали, катували і вбивали цивільних осіб, що теж вважається воєнним злочином.