Через закон про нацбезпеку Facebook і WhatsApp тимчасово не будуть передавати Гонконгу дані користувачів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Videvo

Facebook та його сервіс обміну повідомленнями WhatsApp припинять обробку запитів про дані користувачів з Гонконгу від правоохоронних органів. Компанія пояснює це рішення тим, що наразі вони проводять оцінку суперечливого закону про нацбезпеку.

Про це повідомляє CNN.

Соціальні мережі чекатимуть на офіційну юридичну перевірку щодо того, чи не порушує цей закон права людей, також вони будуть консультуватися з правозахисниками. Тільки після цього платформи вирішать, яким чином вони будуть розглядати запити від Гонконгу.

Facebook заявив, що «свобода вираження думок є фундаментальним правом людини» і компанія підтримує право людей на самовираження.

Соцмережі пояснили, що вони виконують інформаційні запити тільки від правоохоронних органів відповідно до своїх умов надання послуг і тільки тоді, коли запити відповідають міжнародним стандартам у галузі прав людини.

У своєму звіті про прозорість за період з липня по грудень 2019 року Facebook повідомив, що отримав 241 інформаційний запит від влади Гонконгу. 46% цих запитів отримали «деякі дані» від Facebook.

WhatsApp, який шифрує повідомлення між користувачами, не коментує, чи передавав уряду Гонконгу дані користувачів.