Арештовані картини Порошенка помістили за ґрати в музеї Гончара

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Картини з колекції Петра Порошенка, через які його викликали на допит у Державне бюро розслідувань, залишили в музеї Івана Гончара і помістили за ґрати.

Про це пишуть на сторінці Петра Порошенка.

«Сьогодні тут [у музеї Івана Гончара] відкрилася незвичайна виставка, де представлені полотна митців, більшість з яких мають безпосередній стосунок до України. Запрошую всіх відвідати цю інсталяцію. Приходьте, щоб побачити на власні очі, до чого призводять безглузді дії влади», — сказано на сторінці.

Пресслужба партії «Європейська солідарність» повідомила, що така экспозиція — це перформанс.

«Директор музею Петро Гончар символічно розірвав стрічку, якою були опечатані двері до виставкової зали, і присутні побачили, що картини художників зі світовими іменами буквально перебувають «під арештом», у заґратованому просторі», — пишуть у повідомленні.

26 червня працівники ДБР приїхали до музею, щоб оцінити колекцію Порошенка. Утім, за словами директора музею Петра Гончара, у слідчих не було відповідних для цього документів, тому вони змушені були піти.

Що за картини і чому Порошенка викликали на допит?

22 травня Петра Порошенка викликали на допит до Державного бюро розслідувань. Він проходить як свідок у кримінальному провадженні про обставини контрабанди 43 картин всесвітньовідомих художників. 26 травня Порошенко не прийшов на допит у ДБР. Замість цього Порошенко разом із дружиною Мариною відвідали музей Івана Гончара, де відкрилася виставка картин з його колекції.

Під час виставки представники ДБР спробували вручити повістку Петру Порошенку. Але коли адвокат запитав, чи спрямоване кримінальне провадження проти Порошенка і чи адресована повістка безпосередньо пʼятому президенту, вони не змогли чітко відповісти на питання і пішли.

Того ж дня директор музею Івана Гончара Петро Гончар заявив, що працівники Державного бюро розслідувань увірвалися до музею без рішення суду, зламавши вхідні двері. Спочатку працівники ДБР не впускали директора музею, згодом йому вдалося все-таки потрапити всередину. Там, за інформацією музею, «ДБР описувало колекцію і все фіксувало».

Представники ДБР заявили, що адміністрація музею та інші особи перешкоджали проведенню слідчих дій, тому ухвалили рішення залучити спецпідрозділ.

Пізніше виявилось, що Петро Порошенко попросив музей Івана Гончара організувати виставку того ж дня, коли отримав виклик на допит до Державного бюро розслідувань.

29 травня Печерський районний суд Києва заарештував колекцію картин Порошенка і дозволив його примусовий привід у ДБР.