Музей Гончара: Суд заарештував колекцію картин Порошенка

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Музей Гончара: Суд заарештував колекцію картин Порошенка

Михайло Палінчак / Прес-служба Президента України

Печерський районний суд Києва заарештував колекцію картин, які належать експрезиденту Петру Порошенку.

Про це повідомляється на сторінці музею у Facebook.

Напередодні до музею прийшли представники Держбюро розслідувань. Один із представників надав директору музею ухвалу суду про арешт колекції картин і попросив написати від руки розписку про отримання цієї ухвали та кримінальну відповідальність за незаконні дії з цією колекцію.

У музеї також повідомили, що копію цієї розписки слідчий не надав, а також не дозволив директору її сфотографувати. «На багаторазові запитання, чому директор не може мати копію цієї розписки, він не надав чіткої відповіді», — повідомили в музеї.

Про що йдеться?

22 травня Петра Порошенка викликали на допит у Державне бюро розслідувань. Він проходить як свідок у кримінальному провадженні про обставини контрабанди 43 картин всесвітньовідомих художників.

26 травня Порошенко не прийшов на допит у ДБР. Замість цього Порошенко разом з дружиною Мариною відвідали музей Івана Гончара, де відкрилася виставка картин з його колекції.

Під час виставки представники ДБР спробували вручити повістку Петру Порошенку. Але коли адвокат запитав, чи спрямоване кримінальне провадження проти Порошенка і чи адресована повістка безпосередньо пʼятому президенту, вони не змогли чітко відповісти на питання і пішли. До цього слідчі намагалися вручити повістку Марині Порошенко.

Пізніше адвокат Ігор Головань заявив, що слідчі ДБР не вручали Марині Порошенко повістку про виклик її чоловіка на допит.