Китай надав подробиці щодо законопроєкту про спецслужби в Гонконгу. Активісти протестували не даремно

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Китай надав подробиці щодо законопроєкту про спецслужби в Гонконгу. Активісти протестували не даремно

Feng Li / Getty Images

Китай розкрив деталі законопроєкту про посилення спецслужб в автономному Гонконгу, який викликав серію багатотисячних протестів у травні цього року. Критики ініціативи переконались, що їхні побоювання не були марними: незалежна правова система зазнає суттєвих змін, що дозволить Пекіну придушити опозицію.

Про це повідомляє CNN.

Захисники законопроєкту від початку звинувачували протестувальників у тому, що вони перебільшують значення змін, і що самостійність Гонконгу від посилення спецслужб не постраждає. Але оприлюднення інформації про документ Національним народним конгресом Китаю засвідчило, що побоювання були справедливими.

Закон про спецслужби дасть Китаю можливість відкривати справи проти резидентів Гонконгу і перевозити їх на материк для суду та ув’язнення. Гонконгські аналітики переконані, що це дозволить створити паралельну судову систему, яка матиме переваги перед місцевою.

При цьому дозвіл китайським спецслужб діяти в автономному місті збільшує ризики незаконних переслідувань. Дисиденти та активісти часто отримують погрози від спецслужб або просто зникають, а журналістів та юристів «викликають на чай», щоб пояснити, які наслідки матиме їхня робота.

Таким чином, надання китайським судам юрисдикції в Гонконгу гарантуватиме доведення цих погроз до карних справ. Правоохоронну систему Китаю часто критикують за недотримання прав людини, відкриті політичні переслідування та високий рівень обвинувальних рішень судів.