У Гонконгу вперше заборонили церемонію памʼяті жертв подій на площі Тяньаньмень

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Гонконгу вперше заборонили церемонію памʼяті жертв подій на площі Тяньаньмень

Billy H.C. Kwok / Getty Images

Правоохоронні органи Гонконгу заборонили щорічну акцію в памʼять про жертв масових протестів на площі Тяньаньмень у Пекіні в 1989 році.

Про це пише CNN.

Правоохоронці пояснили своє рішення запровадженими через коронавірус обмеженнями. Вони, зокрема, забороняють одночасне зібрання понад 8 осіб.

Один з організаторів заходу, Гонконгський альянс на підтримку патріотичних демократичних рухів закликав жителів відзначити річницю, запалюючи свічки у себе вдома і збираючись групами до 8 осіб.

«Громадяни у місцях, де можливі публічні акції, можуть запалити свічки о 8 годині вечора і провести хвилину мовчання о 20:09, щоб не тільки вшанувати памʼять загиблих, але й вимагати відповідальності за смерть протестувальників», — йдеться в повідомленні альянсу.

Події на площі Тяньаньмень

У першій половині 1989 року на площі Тяньаньмень у Пекіні відбулися масові акції протестів. На тлі погіршення економічної ситуації і обмеження політичних свобод китайські студенти провели низку демонстрацій. 4 червня 1989 року влада вирішила розігнати демонстрації та ввела війська, які з автоматами і танками відкрили вогонь по демонстрантах і тих, хто намагався блокувати просування військових на площу Тяньаньмень. Оцінки кількості загиблих варіюються від кількох сотень до кількох тисяч і тисяч поранених.