Рік протесту: У Гонконгу поновились антирурядові демонстрації

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

9 червня в центральному районі Гонконгу зібралися кілька сотень демонстрантів, щоб відзначити першу річницю початку масових протестів, які викликав розгляд законопроєкту про екстрадицію. Про це повідомляє газета South China Morning Post.

Деякі демонстранти несуть над головами телефони з включеними ліхтариками, інші — розкриті парасолі, щоб приховати свою особистість.

Повідомляється, що на вулицях в районах Козуей-Бей і Ванчай спостерігається посилена присутність поліції, зокрема працівників спецпідрозділів з боротьби з заворушеннями.

Видання зазначає, що поліція застосувала сльозогінний газ для розгону демонстрантів.

Головним приводом для протестів став законопроєкт, що дозволяє екстрадицію в материковий Китай, який зʼявився у Законодавчих зборах Гонконгу навесні 2019 року. Його критики боялися, що Пекін може використовувати екстрадицію для політичних репресій.

Перші протести проти законопроєкту про екстрадицію почалися ще в березні 2019 року. Це були мирні демонстрації, у яких брали участь кілька тисяч людей. Але глава адміністрації Гонконгу Керрі Лем продовжувала просувати законопроєкт. Перша масова акція протесту відбулася 9 червня. За словами організаторів, у ній взяли участь близько мільйона людей, що стало рекордом з 1997 року, коли Гонконг повернувся під юрисдикцію Китаю.

У жовтні 2019 року законопроєкт відкликали.