Очільника «Київського метрополітену» відправили під домашній арешт у справі про підтоплення метро

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Виконувача обов’язків начальника КП «Київський метрополітен» Віктора Вигівського відправили під цілодобовий домашній арешт.

Про це повідомила Київська міська прокуратура.

Суд заборонив йому спілкування зі свідками та іншим підозрюваним у кримінальному провадженні й зобовʼязав здати на зберігання паспорт для виїзду за кордон. Термін дії запобіжного заходу — до 23 вересня.

Іншому підозрюваному — начальнику служби колії, тунельних споруд і будівель метрополітену — запобіжний захід обиратимуть пізніше цього ж дня.

Що передувало

Очільнику київського метро Віктору Вигівському 23 липня оголосили підозру у службовій недбалості, яка привела до підтоплення метро і подальшого закриття частини «синьої» гілки.

Таку ж підозру оголосили ще одному фігуранту — начальнику служби колії, тунельних споруд і будівель метрополітену.

За даними слідства, неналежне виконання обовʼязків працівниками метро призвело до розгерметизації тунелю, появи тріщин у його стінах і подальшого підтоплення.

У КМДА звинувачення прокуратури відкидали, стверджуючи, що причина руйнувань метро не в експлуатації, а в поганому проєктуванні та неякісному будівництві.

Закриття метро в Києві

8 грудня 2023 року Київська міська державна адміністрація повідомила про закриття станцій метро «Деміївська», «Голосіївська», «Васильківська», «Виставковий центр», «Іподром», «Теремки».

З 13 грудня стартував човниковий рух «синьою» гілкою метро на ділянці закритих станцій. Тим часом Подільська прокуратура розслідує службову недбалість через підтоплення метрополітену на Оболонсько-Теремківській лінії.

Вигівський казав у червні, що рух поїздів «синьою» гілкою метро запустять на початку осені 2024 року.