Підтоплення тунелів у метро Києва: двом чиновникам повідомили про підозри

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Двом посадовцям «Київського метрополітену» повідомили про підозру через підтоплення тунелів між станціями «Деміївська» і «Либідська».

Про це повідомили Офіс генпрокурора і Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції.

Серед підозрюваних — виконуючий обовʼязки начальника КП «Київський метрополітен» та начальник служби колії, тунельних споруд і будівель.

За даними слідства, неналежне виконання обовʼязків працівниками метро призвело до розгерметизації тунелю, появи тріщин у його стінах і подальшого підтоплення.

Підозрювані не проводили огляд тунелів, не обстежували та не спостерігали за ослабленими конструкціями й спорудами. Через це на перегоні «Деміївська» — «Либідська» в тунель потрапила вода, там зʼявилися сталактити та протягом тривалого часу руйнувалася гідроізоляція. Унаслідок цього деякі елементи тунелю були пошкоджені.

Експертизи також виявили, що експлуатація тунелю метро між станціями «Деміївська» і «Либідська» є неналежною і не відповідає будівельним нормам і правилам.

Через закриття станцій метро й організацію наземного руху на цій ділянці лише за період з грудня 2023 року до березня 2024-го міський бюджет втратив понад 138,5 мільйона гривень. КП «Київський метрополітен» і недоотримав приблизно 26 мільйонів.

Підозрюваних планують відправити під домашній арешт і відсторонити від посад. Їм інкримінували службову недбалість, що призвела до тяжких наслідків (ч. 2 ст. 367 КК України). Максимальне покарання — 5 років вʼязниці.

Закриття метро в Києві

8 грудня 2023 року Київська міська державна адміністрація повідомила про закриття станцій метро «Деміївська», «Голосіївська», «Васильківська», «Виставковий центр», «Іподром», «Теремки».

З 13 грудня стартував човниковий рух «синьою» гілкою метро на ділянці закритих станцій. Тим часом Подільська прокуратура розслідує службову недбалість через підтоплення метрополітену на Оболонсько-Теремківській лінії.

Виконувач обовʼязків начальника метрополітену Віктор Вигівський казав у червні, що рух поїздів «синьою» гілкою метро запустять на початку осені 2024 року.