США запровадили санкції проти однієї людини та трьох організацій, які фінансували єменських хуситів

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США запровадило санкції проти однієї людини та трьох організацій, які фінансували хуситів, що атакують кораблі в Червоному морі.

Зокрема, під санкціями опинилися голова Асоціації обмінників валют у Сані й три пункти обміну в Ємені та Туреччині. Вони сприяли передачі мільйонів доларів хуситам за вказівкою Саїда аль Джамаля, який повʼязаний з іранським «Корпусом вартових ісламської революції».

За даними американського Мінфіну, мережа Саїда аль Джамаля працює з обмінними пунктами, розташованими по всьому Близькому Сходу — вони сприяють переміщенню іранських коштів до єменських хуситів.

Що відбувається в Червоному морі

У Червоному морі з листопада тривають атаки єменських хуситів на торгові судна, які нібито мають звʼязки з Ізраїлем. Угруповання підтримує ХАМАС у війні з Ізраїлем.

Спочатку хусити захопили вантажне судно Galaxy Leader і взяли в заручники до 25 людей. Наприкінці листопада була невдала спроба захопити танкер Central Park. На допомогу прийшов есмінець USS Mason — нападників затримали.

У грудні хусити почали атакувати ракетами й безпілотниками як торгові судна, так і військові кораблі США і Франції. Після цього поблизу Баб-ель-Мандебської протоки, що зʼєднує Червоне море з Індійським океаном, протикорабельна ракета влучила в танкер із хімікатами STRINDA, який ішов під прапором Норвегії. Ракету випустили з Ємену, який контролює іранське проксі-угруповання хуситів «Ансар Алла». Пізніше хусити атакували два судна: контейнеровоз «Аль-Джасра», який прямував під прапором Ліберії з Греції до Сінгапуру, і контейнеровоз MSC Palatium III, теж під ліберійським прапором. Есмінець Королівського флоту Великої Британії HMS Diamond 16 грудня збив ракетою Sea Viper ймовірний безпілотник, який націлився на торгове судно в Червоному морі.

Через безпекові ризики найбільший контейнерний перевізник світу данський Maersk призупинив усі перевезення Червоним морем. Нафтовий гігант BP теж призупинив усі поставки Червоним морем. Німецька транспортна компанія Hapag-Lloyd заявила про такий самий крок.

19 грудня Сполучені Штати оголосили про початок спільної операції десяти країн задля безпеки морського руху в Червоному морі на тлі атак єменських хуситів на танкери й судна. За три дні Пентагон заявив, що понад 20 країн уже приєдналися до операції Prosperity Guardian.

У суботу, 23 грудня, іранський безпілотник влучив у танкер із хімікатами Chem Pluto, що йшов Індійським океаном. Це вже сьома іранська атака на комерційне судно з 2021 року.