Польські юристи приїхали в Україну агітувати проти Стамбульської конвенції. Вони повʼязані з адвокатом Трампа, російськими бізнесменами та бразильськими фанатиками — розбір «Бабеля»

Автор:
Дмитро Раєвський
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Польські юристи приїхали в Україну агітувати проти Стамбульської конвенції. Вони повʼязані з адвокатом Трампа, російськими бізнесменами та бразильськими фанатиками — розбір «Бабеля»

«Марш за життя» проти абортів, Варшава, Польща, травень 2016 року.

Instytut na rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris / Facebook

Двадцять другого жовтня Конституційний трибунал Польщі визнав неконституційним право на аборт у разі вроджених вад плоду. В країні почалися протести, які вже можна назвати успішними — уряд Польщі вирішив не публікувати рішення і закликав до дискусії. Увесь цей час польська преса писала про те, що за рішенням Конституційного трибуналу стоїть група лобістів — Інститут правової культури Ordo Iuris. У жовтні члени цієї організації дали пресконференцію в Києві, де виступили проти того, щоб Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію. Редактор «Бабеля» Дмитро Раєвський розповідає, що це за організація і як консерватори по всьому світу утворюють коаліції, щоб боротися за «традиційні цінності».

Ordo Iuris пропонує консервативну альтернативу Стамбульській конвенції

Наприкінці жовтня в Україну прибула делегація з Польщі — віцепрезидент Ordo Iuris Тимотеуш Зих, члени організації Никодим Берначак і Кароліна Павловська. Вони дали пресконференцію, Павловська — розгорнуте інтервʼю Укрінформу, а Зих зʼявився в передачі «Час: Online» на «5 каналі». Багато українських ЗМІ опублікували їхній пресреліз. Скрізь гостей позиціювали як експертів-юристів, які борються проти Стамбульської конвенції та пропонують альтернативу — Конвенцію з прав сімʼї.

Стамбульська конвенція не влаштовує консерваторів, тому що містить поняття «гендер». А будь-яка держава, яка її ратифікує, зобовʼязана внести поправки у своє кримінальне законодавство. У 2016 році Петро Порошенко вносив до Верховної Ради законопроєкт про ратифікацію конвенції, але його не прийняли й відправили на доопрацювання. Володимир Зеленський у травні 2020 року пообіцяв внести в парламент аналогічний проєкт, але поки цього не зробив. Проти ратифікації активно виступає Всеукраїнська рада церков, консервативні організації та депутатське обʼєднання «Цінності. Гідність. Родина».

Альтернативна Конвенція з прав сімʼї Ordo Iuris зміщує акценти від захисту жінок і дітей від домашнього насильства в бік автономії сімʼї від суспільства та держави. Наріжним каменем конвенція ставить права батьків — вони мають право брати участь у розробці шкільних програм і регулювати, які предмети їх дитина вивчати не буде, мотивуючи це захистом моральності. Окремо прописано право шкіл впроваджувати релігійні уроки.

Якщо Стамбульська конвенція дозволяє соціальним службам забрати дитину з сімʼї та помістити у спеціальне сховище на час розслідування фактів домашнього насильства, то Конвенція з прав сімʼї дозволяє забрати дитину тільки ненадовго в критичних ситуаціях, а відлучати дитину від батьків має право тільки суд, якщо є серйозна загроза для її життя або здоровʼя. Ключовими причинами домашнього насильства в Ordo Iuris вважають побутовий алкоголізм і «руйнування традиційних сімейних звʼязків».

Віцепрезидент Ordo Iuris Тимотеуш Зих на протесті проти ЛГБТ, січень 2019 року.

Instytut na rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris / Facebook

Ordo Iuris і американські лобісти разом виступають проти абортів

Польські медіа заговорили про вплив Ordo Iuris ще у 2016 році, під час попередньої спроби заборонити аборти. Саме правознавці з Ordo Iuris написали проєкт закону, який Сейм провалив після загальнонаціональної акції протесту.

У 2020 році консерватори пішли іншим шляхом — через Конституційний трибунал. На той час вони заручилися підтримкою партії «Право і справедливість».

Обговорюючи питання абортів, суд враховував думки незалежних юристів. За шість днів до прийняття рішення суд ознайомився з висновком Європейського центру права і правосуддя (ECLJ). Висновок був радикальний: «Аборт — це не право, а порушення або відступ від права на життя».

ECLJ — це європейська філія Американського центру права і правосуддя (ACLJ), групи консервативних юристів на базі протестантської медіагрупи Christian Broadcasting Network. Саме CBN, згідно з розслідуванням Bellingcat, фінансує боротьбу проти прав ЛГБТ-людей в Україні. А представник CBN Руслан Кухарчук зустрічав делегацію Ordo Iuris в Україні разом з нардепом від «Слуги народу» і главою депутатського обʼєднання «Цінності. Гідність. Родина» Святославом Юрашем.

ACLJ керує юрисконсульт Джей Секулоу. Саме він захищав інтереси Трампа на слуханнях з приводу російського втручання у вибори президента США 2016 року і під час спроби імпічменту. Юристи ECLJ активно діють у Страсбурзі, беручи участь у розгляді справ Європейським судом з прав людини як третя сторона та незалежні експерти. І відстоюють консервативну позицію в справах, що стосуються абортів, розлучень і ЛГБТ.

ECLJ і Ordo Iuris — друзі та партнери. Вони разом засідають в Економічній і Соціальній Раді ООН і беруть участь у справах ЄСПЛ, виступаючи експертами з прав людини. Себе вони називають «цивілізацією життя», а прихильників права жінки на аборт і Стамбульської конвенції — «цивілізацією смерті».

Джей Секулоу, особистий повірений президента США Дональда Трампа, розмовляє з журналістами за межами залу Сенату в Капітолії під час процесу щодо імпічменту, округ Колумбія, США, 22 січня 2020 року.

Bloomberg / Contributor

Засновники Ordo Iuris на міжнародному рівні співпрацюють з російськими фондами

Згідно зі статутом Ordo Iuris, засновниками та бенефіціарами організації є Славомір Олейничак і Аркадіуш Стельмах. Ці ж люди в 1999 році заснували Асоціацію християнської культури імені отця Петра Скарґи, однойменні інститут і фонд.

Асоціація Петра Скарґи є давнім партнером «Всесвітнього конгресу сімей» (WCF) — американської консервативної коаліції та щорічного заходу з такою ж назвою. Один з основних спонсорів WCF — Фонд апостола Андрія Первозванного, яким керує колишній директор компанії «Российские железные дороги» Володимир Якунін. З 2015 року Якунін знаходиться під санкціями США за постачання зброї до самопроголошених «ДНР» і «ЛНР».

Офіційний представник WCF в Росії Олексій Комов — бізнес-партнер російського бізнесмена Костянтина Малофєєва, одного зі спонсорів бойовиків на Донбасі. Досьє на Комова є в базі «Миротворця», він керує міжнародними програмами Фонду святителя Василія Великого, головним опікуном якого є Малофєєв. Фонд фігурує в різних розслідуваннях як «гаманець» і європейських консерваторів, і проросійських бойовиків в Україні. Комов — регулярний гість самітів Agenda Europe. У 2016 році саміт пройшов у Варшаві, серед партнерів заходу — Ordo Iuris і ECLJ. Ordo Iuris підписували ініційовану WCF декларацію.

У 2019 році «Всесвітній конгрес сімей» проходив в італійській Вероні. Гостей приймав тодішній міністр внутрішніх справ Італії та друг Путіна Маттео Сальвіні. Серед спікерів — президент Молдови Ігор Додон і функціонер РПЦ, протоієрей Димитрій Смирнов. Україну представляв колишній депутат Верховної Ради Павло Унгурян.

У 2014 році конгрес мав відбутися в Москві. Серед партнерів мав бути й Інститут Петра Скарґи. Але WCF скасував захід через «ймовірну відповідальність», після того як США і ЄС ввели економічні санкції проти Росії у відповідь на вторгнення в Україну. Проте невелика конференція в закритому режимі в Москві все-таки відбулася.

Ordo Iuris повʼязані з бразильськими християнськими фундаменталістами

На сайті Інституту Петра Скарґи можна знайти згадку ще однієї міжнародної організації. Інститут почав свою діяльність «... натхненний Асоціаціями захисту традицій, сімʼї і власності (TFP)...»

Tradition, Family and Property — це мережа ультраправих католицьких організацій, заснована в Бразилії в 1960 році. Інститут Петра Скарґи використовує логотип TFP — золотого лева. Логотип Ordo Iuris — голова цього лева.

Логотипи зліва направо — Ordo Iuris, Асоціація Петра Скарґи, Tradition, Family and Property

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

TFP підозрювали в причетності до залякувань і навіть убивств неугодних священників у Південній Америці. У Франції Комісія з розслідування культів називає організацію псевдокатолицькою. А християнське видання Journal Chrétien у 2006 році писало: «Основні претензії до TFP — це інтелектуальне шахрайство, ідеологічна обробка, руйнування особистості послідовників, відділення їх від сімей, культ засновника, систематична і деструктивна критика всього, що існує».

Марш за сімʼю, Вашингтон, США, березень 2013 року.

Tradition, Family, Property - TFP / Facebook

Tradition, Family, Property - TFP / Facebook

Статус громадських організацій дозволяє асоціаціям TFP у різних країнах діяти незалежно від Католицької церкви. Їх американська філія фігурує в розслідуванні Open Democracy, де мова йде про 28 американських організацій, які профінансували ультраправих по всьому світу на 280 мільйонів доларів. У списку Open Democracy є й ACLJ Джея Секулоу. Розслідування Associated Press у січні 2020 року розкрило багатомільйонні фінансові перекази між благодійними християнськими організаціями, фірмами Секулоу і членами його сімʼї, на рахунках яких ці гроші й осідали.

3,3 мільйона доларів отримала від ACLJ його російська філія — Словʼянський центр права і правосуддя, яким керує адвокат Володимир Ряховський, член Ради з прав людини при президенті РФ. Багатьох інших одержувачів ще належить ідентифікувати.

«Марш за життя» проти абортів, організований TFP, Вашингтон, США, січень 2016 року.
«Марш за життя» проти абортів, Варшава, Польща, травень 2016 року.

«Марш за життя» проти абортів, організований TFP, Вашингтон, США, січень 2016 року. «Марш за життя» проти абортів, Варшава, Польща, травень 2016 року.

Tradition, Family, Property - TFP / Facebook; Instytut na rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris / Facebook

Люди з символікою ультраправої католицької організації TFP, Сент-Огастін, Флорида, 2016 рік.

Tradition, Family, Property - TFP / Facebook