У Білорусі збіг термін «Народного ультиматуму» Олександру Лукашенку і розпочався загальнонаціональний страйк. Що відбувається — в 10 фотографіях

Автор:
Катя Мещерякова
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:

Понад два місяці білоруси виходять на масові протести проти режиму чинного президента країни Олександра Лукашенка. Двадцять третього вересня він провів таємну «інавгурацію». Тринадцятого жовтня лідерка опозиції Світлана Тихановська оголосила чинному президенту ультиматум і висунула три умови — піти у відставку, зупинити насильство на вулицях і звільнити політвʼязнів. Тихановська підкреслила: якщо до 25 жовтня вимоги не будуть виконані, то Білорусь мирно вийде на вулиці з «Народним ультиматумом», а вже на наступний день почнуть страйкувати підприємства, протестувальники заблокують дороги, а «продажі в державних магазинах обваляться». Президент не виконав умови, тому 26 жовтня протести поновилися з новою силою — на марші виходять пенсіонери, лікарі та студенти, страйкують працівники державних підприємств. «Бабель» показує, що відбувалося на протестах у Білорусі останніми днями і відбувається зараз.

22 жовтня. Мінськ. Люди з інвалідністю зібралися на марш. Вони прийшли до Червоного костьолу з плакатами та квітами. Силовики затримали мінімум двох людей.

Natalia Fedosenko / Contributor

22 жовтня. Мінськ. Президент Олександр Лукашенко зустрівся з головою Служби зовнішньої розвідки Росії Сергієм Наришкіним. Той вважає, що «зовнішні сили прагнуть змінити державний устрій Білорусі неконституційними методами».

Nikolai Petrov / Contributor

25 жовтня. Мінськ. У Мінську поліція розганяє протестувальників. Люди розбігалися в різні боки, поліція кидала їм навздогін світлошумові гранати, звучали постріли.

Stringer / Contributor

26 жовтня. Мінськ. Учасники «Маршу пенсіонерів» на площі в центрі Мінська. Демонстранти тримають в руках біло-червоно-білі символи протесту і скандують: «Йди геть!»

Stringer / Contributor

26 жовтня. Мінськ. Учасниця «Маршу пенсіонерів у Білорусі».

Stringer / Contributor

26 жовтня. Мінськ. Студенти Білоруського національного технічного університету на знак солідарності із загальнонаціональним страйком відмовилися виходити на навчання. Замість цього вони влаштували акції протесту. Силовики почали розгін протестувальників.

Stringer / Contributor

26 жовтня. Гродно. Працівники підприємства «Гродно-Азот» вийшли на страйк. «На даний момент у нас немає інформації, що підприємства страйкують. Усі підприємства працюють у штатному режимі», — сказав помічник міністра промисловості республіки Чеслав Шульга.

Радыё Свабода

25 жовтня. Мінськ. Учасник демонстрацій у масці робить селфі біля блокпоста ОМОНу.

Stringer / Contributor