У Білорусі розпочався «страйк Тихановської». Студенти та робітники виходять на марші, а приватні підприємства закриваються

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Білорусі з 26 жовтня розпочався загальний страйк, який оголосила лідерка опозиції Світлана Тихановська.

Про це вона написала у своєму Telegram.

Перед тим Тихановська оголосила самопроголошеному президенту Олександру Лукашенку ультиматум та дала час до 25 жовтня. Очікувано, що Лукашенко не виконав жодну з вимог.

«Білоруси знають: 26 жовтня головна робота — показати, що ніхто не буде працювати на режим. Працівники державних заводів і підприємств, транспортники і шахтарі, викладачі та студенти з самого ранку почали страйкувати. І я вірю, що приватний бізнес, релігійні громади, культурні та спортивні діячі, айтішники підтримають страйкарів і зупинять свою роботу на день», — зазначила вона.

Як повідомляють білоруські ЗМІ, на деяких заводах та в університетах почалися страйки та заклики до припинення роботи. Зокрема студенти вийшли на вулиці Мінська для маршів і їх вже почали жорстоко розганяти та затримувати.

Офіційно представники на білоруських підприємствах запевняють, що вони працюють у штатному режимі. Кілька десятків людей намагались страйкувати, але після розмов із керівництвом усі вони відновлювали роботу.

  • Опівночі 26 жовтня сплив термін Народного ультиматуму, висунутого самопроголошеному президенту Олександру Лукашенку, який мав заявити про відставку, припинити насильство і звільнити політвʼязнів.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі «інавгурацію», про яку нікого не повідомили.
  • Під час протестів від міліцейського насильства постраждали понад 1 300 осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.