Ось і відбулися місцеві вибори. Дуже короткі підсумки з результатами (тільки попередніми) і графікою. Поки — по великих містах

Автори:
Костя Войтенко, Євген Спірін
Дата:
Ось і відбулися місцеві вибори. Дуже короткі підсумки з результатами (тільки попередніми) і графікою. Поки — по великих містах

Артем Марков / «Бабель»

У неділю, 25 жовтня, в Україні відбулися місцеві вибори. Українці вибирали голів сіл і обʼєднаних територіальних громад, обласних рад. Проголосували всього близько 37% українців. У Києві, Дніпрі, Одесі, Львові буде другий тур виборів у мери. Партія «Слуга народу», згідно з екзит-полами, змогла взяти більшість лише у трьох міських радах. «Бабель» називає основні результати голосувань по великих містах і розповідає, як проходили ці вибори.

Цього разу вибори вперше проходили за новою системою з відкритими списками. Українці голосували за депутатів сільських, селищних, міських рад, а також сільських, селищних, міських голів — у цілому розподіляли понад 44 тисяч мандатів. Явка була досить низькою. За даними Центральної виборчої комісії, вона становила 36,88%, що майже на 10% нижче, ніж на місцевих виборах пʼять років тому. Найактивнішими були виборці Тернопільської області — 44,81%. Найнижча явка — 31,67% у Донецькій області.

У МВС уже заявили, що вибори пройшли без серйозних порушень. Всього в поліцію подали 4,3 тисячі заяв про порушення, за підсумками яких склали 224 адміністративних протоколи та відкрили 77 кримінальних проваджень.

У ЦВК попередили, що на офіційні результати місцевих виборів через нову систему доведеться чекати довше, ніж зазвичай. Наприклад, по Києву вони будуть не раніше середи, 28 жовтня.

Загальне уявлення про результати дає екзит-пол, який провели на замовлення програми «Свобода слова Савіка Шустера» в 12 українських обласних центрах: Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі, Львові, Маріуполі, Кривому Розі, Чернівцях, Ужгороді, Миколаєві, Вінниці та Черкасах. Президентська партія «Слуга народу» стала лідером перегонів до місцевих рад лише в трьох із цих міст: Кривому Розі — 32,9%, Ужгороді — 18,91% і Черкасах — 20,68%. У Львівській міській раді «слуг» не буде взагалі. Ось як виглядає розклад у міських радах:

«Бабель»

«Бабель»

«Бабель»

«Бабель»

«Бабель»

«Бабель»

У мерських перегонах ситуація ще гірша — до другого туру виборів проходять два кандидати від «Слуги народу»: Віктор Щадей в Ужгороді та Дмитро Шевчик у Кривому Розі.

Мер Дніпра Борис Філатов, який під час виборчої кампанії активно опонував президенту Зеленському, вже назвав такий результат «холодним душем» для «Слуги народу».

«Бабель»

«Бабель»

«Бабель»

«Бабель»

Одночасно з місцевими виборами біля дільниць проходило опитування від Зеленського. Його різко критикували опоненти «слуг» — за приховану агітацію і спробу підняти явку. У день виборів ситуація не змінилася. Серед волонтерів, які проводили опитування поруч виборчих дільниць, виявилися неповнолітні. «Євросолідарність» навіть зажадала, щоб у ситуацію втрутилася уповноважена з прав людини і дітей. І хоча омбудсмен Людмила Денісова пізніше пояснила, що неповнолітні можуть бути волонтерами на таких опитуваннях, у «Слузі народу» визнали помилку. Глава партії Олександр Корнієнко сказав, що це провина соціологічної служби, яка на замовлення партії проводила опитування. За його словами, заборона на участь дітей навіть окремо обговорювалося з підрядником.

Коли саме опублікують результати президентського опитування — поки невідомо. Координатор проєкту Артем Гагарін повідомив, що рахувати голоси закінчать уже 26 жовтня. Потім результати передадуть партії «Слуга народу», а вже її керівництво і президент вирішать, у якому вигляді і коли саме оприлюднити цифри.

Соціологічна група «Рейтинг» вже розповіла про те, як українці відповідали на пʼять питань Зеленського. За даними їхнього дослідження, загалом у опитуванні взяли участь близько 50% тих, хто прийшов на виборчі дільниці. На чотири з пʼяти питань більшість відповіли «так». І тільки створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей підтримали 45%.

«Бабель»