В Україні відбулися місцеві вибори. Явка була низькою, мерів Києва, Дніпра і Одеси виберуть у другому турі, у «Слуги народу» справи не дуже. Як це було — в текстовому онлайні

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
В Україні відбулися місцеві вибори. Явка була низькою, мерів Києва, Дніпра і Одеси виберуть у другому турі, у «Слуги народу» справи не дуже. Як це було — в текстовому онлайні

«Бабель»

В Україні 25 жовтня відбулись загальні місцеві вибори. Українці голосували за своїх представників на всіх рівнях — від голів сіл і обʼєднаних територіальних громад до обласних рад. У великих містах вибирали також міські ради та мерів. Явка була невисокою — близько 35%. У Києві, Дніпрі, Одесі, Львові буде другий тур виборів у мери. Партія «Слуга народу», згідно з екзит-полами, змогла взяти більшість тільки в двох міських радах. Як проходив день виборів — в текстовому онлайні «Бабеля».

Голосування відбувалось на всій території України, крім окупованих Криму та частини Донбасу. Також рішенням ЦВК було скасовано вибори до ОТГ у деяких прифронтових районах Донецької та Луганської областей. Але районні ради там обиратимуть.

Паралельно з місцевими виборами відбудуться також і довибори до Верховної Ради на 208 окрузі у Чернігівській області. Їх оголосили після смерті нардепа Валерія Давиденка із депутатської групи «Довіра». На вакантне місце депутата претендують лідер Радикальної партії Олег Ляшко, дружина загиблого Давиденка Людмила, а від «Слуги народу» йде адвокат Анатолій Гунько, а також ще 15 кандидатів.

Ще однією новацією цих місцевих виборів стане всеукраїнське опитування від президента Володимира Зеленського. У цьому опитуванні українці відповідатимуть на 5 запитань про легалізацію медичного канабісу, скорочення кількості депутатів, посилення покарання за корупцію, створення вільної економічної зони на Донбасі та гарантії безпеки за Будапештським меморандумом.