«Я хочу відчути народ». Зеленський заявив, що всеукраїнське опитування не матиме юридичних наслідків

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Я хочу відчути народ». Зеленський заявив, що всеукраїнське опитування не матиме юридичних наслідків

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Всеукраїнське опитування, яке президент Володимир Зеленський ініціював у день місцевих виборів (25 жовтня), не матиме жодних юридичних наслідків. Думка людей буде додатковим аргументом для нього, щоб ініціювати зміни до закону.

Про це Зеленський заявив в інтервʼю чотирьом каналам.

«Мене дуже цікавить і для мене важлива думка людей. Тому що народовладдя — це те, що я обіцяв у своїй передвиборчій програмі. Готовий до другого читання проєкт закону про референдум. Тому такі питання для мене дуже важливі особисто. Я хочу відчути народ. [...] Я зрозумію відповідь народу і буду говорити з депутатами та пропонувати такі позиції», — зазначив президент.

Він також пояснив відмінність цього опитування від соціологічного — різниця в кількості респондентів.

«Що таке соціологічне опитування? Це вибірка. Президент робить серйозний екзит-пол. Я хочу отримати результати, відповіді від мільйонів людей, а вибірка — це дві тисячі людей», — зазначив він.

Нагадаємо, що одне з питань звучить так: «Чи підтримуєте ви право України на використання безпекових гарантій, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету й територіальної цілісності». Зеленський пояснив, що про відновлення ядерного потенціалу України не йдеться — суть у тому, щоб кожна країна виконувала свої зобовʼязання.