Поліція відзвітувала про кількість порушень під час місцевих виборів. Найбільше — незаконної агітації

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У день місцевих виборів поліцейські зафіксували 4 375 заяв та повідомлень про порушення, проте загалом волевиявлення в Україні пройшло спокійно.

Про це повідомили в управлінні комунікації Національної поліції України.

«Загалом надійшло 4 375 заяв та повідомлень, складено 224 адміністративних протоколи, відкрито 77 кримінальних проваджень. Окрім цього, до нас надійшло 12 повідомлень про замінування 18 об’єктів. Працювали в дуже складних умовах, ми до цього готувалися, насамперед, із виявлення правопорушень, повідомлень про надзвичайні ситуації, зокрема замінування та знеструмлення», — заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий.

Водночас голова Національної поліції Ігор Клименко зазначив, що попереду не менш важливий етап — підрахувати голоси та доправити бюлетені до ЦВК.

«З усіх заяв та повідомлень, які ми отримали сьогодні, найбільше порушень — це агітація в день виборів, практично третина. Також 234 порушення таємниці голосування, 191 — підкуп виборців та незаконне знищення виборчої документації — 159», — додав правоохоронець.

За словами Клименка, серед найбільш поширених видів агітації у день виборів зафіксували смс-розсилку у Полтаві, автоматичне обдзвонювання громадян у Чернівецькій та Рівненській областях тощо.

«Також у різних регіонах біля виборчих дільниць невідомі, зараз частину встановлюємо, роздавали інструкції, як «правильно» голосувати, за якого кандидата. Також виявили факти, коли роботодавці, зараз вони встановлені, змушували підлеглих голосувати за певну кандидатуру. Зафіксовані також випадки підвезення кандидатами громадян до виборчих дільниць», — розповів голова Нацполіції.

Окрім цього, правоохоронці викрили кілька фактів підкупу виборців:

  • у Київській області — командира курсу університету. Напередодні виборів всі курсанти, які мали взяти участь у голосуванні за одного з керівників вишу, отримали подвійну стипендію.
  • у Запоріжжі — місцевого мешканця, який викрав зі столу 38 бюлетенів, відніс їх до кабінки для голосування та 16 заповнив.

Наразі за всіма цими фактами відкрито кримінальне провадження.

  • На місцевих виборах 25 жовтня українці голосували за своїх представників на всіх рівнях — від голів сіл і об’єднаних територіальних громад до обласних рад. У великих містах обирали також міські ради та мерів. Голосування відбувалося на всій території України, крім окупованих Криму та частини Донбасу. «Бабель» вів текстову трансляцію.
  • У день тиші напередодні виборів, коли заборонена агітація, 24 жовтня, поліцейські склали понад пів сотні протоколів.