Справа «вагнерівців»: спираючись на анонімні джерела, медіа стверджують, що голова ОП Андрій Єрмак зірвав спецоперацію СБУ і ГУР; спецслужби все заперечують — усі версії максимально коротко

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Справа «вагнерівців»: спираючись на анонімні джерела, медіа стверджують, що голова ОП Андрій Єрмак зірвав спецоперацію СБУ і ГУР; спецслужби все заперечують — усі версії максимально коротко

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Двадцять девʼятого липня в Мінську затримали 33 бойовиків російської «ПВК Вагнера». Тринадцять із них точно воювали проти України на боці «ДНР» і «ЛНР». Україна запросила екстрадицію бойовиків, проте Білорусь передала «вагнерівців» Росії. Шостого серпня «Комсомольська правда» повідомила, що арешт бойовиків у Білорусі був української спецоперацією, яка мала «зіпсувати відносини між Білоруссю та Росією». Згодом про «операцію українських спецслужб» почали писати українські журналісти. Вісімнадцятого серпня головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов написав, що СБУ і ГУР Міноборони виманювали бойовиків в Україну, але голова ОП Андрій Єрмак запропонував перенести фінальний етап операції, і вона провалилася — бойовиків заарештували в Білорусі. Схожу інформацію опублікували журналістка Яніна Соколова, видання «Українська правда» та «Дзеркало тижня». Сайт Mind.ua підготував інтерв’ю з чоловіком, який нібито координував захоплення бойовиків. П’ятого серпня, незадовго до того як про операцію почали писати медіа, Володимир Зеленський звільнив керівника ГУР Міноборони Василя Бурбу і призначив на його посаду Кирила Буданова. Зараз президент України, голова ОП Андрій Єрмак, колишній начальник ГУР Міноборони Василь Бурба, його наступник Кирило Буданов, а також СБУ і СЗР стверджують, що ніякої операції не готували, а медіа поширюють російську дезінформацію. «Бабель» стисло переказує версії усіх сторін.

Версія «Комсомольської правди»

Українці завербували «вагнерівців», виманили їх до Мінська і здали білоруським спецслужбам, щоб зіпсувати відносини між Росією та Білоруссю.

Дата публікації: 6 серпня.
Джерела: анонімні джерела в російських спецслужбах.

Арешт 33 бойовиків у Мінську спровокували українські спецслужби. СБУ завербувала «вагнерівців» від імені дочірньої компанії «Роснефти»: за легендою, вони мали захищати нафтові об’єкти в Сирії. Згодом найманцям запропонували «переформатуватися» під проєкти у Венесуелі. Українські спецслужби виманили «вагнерівців» у Мінськ. Двадцять пʼятого липня вони мали вилетіти до Стамбулу, однак рейс скасували. Виліт перенесли на 30 липня, але бойовиків затримали. Про «вагнерівців» Білорусь повідомили українські спецслужби. Метою операції було посварити Білорусь і Росію та дискредитувати «Роснефть».

Версія Юрія Бутусова

Українці виманили «вагнерівців» в Мінськ і обманом збиралися доставити до Києва. Але бойовиків затримали білоруські спецслужби, й операція провалилася. У провалі винен голова ОП Андрій Єрмак (або перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко).

Дата публікації: 18 серпня.
Джерела: анонімні джерела в українських спецслужбах.

Понад рік тому українські спецслужби розпочали операцію, щоб затримати 28 терористів. Їх хотіли використати для обміну полоненими. Найманців вербували від імені російської військової частини «МАР» нібито для охорони нафтових вишок у Венесуелі. Бойовики мали летіти на «роботу» з Мінська з пересадкою у Стамбулі. Спецслужби планували посадити літак в Україні.

Фінальний етап операції обговорювали на нараді 24 липня. Очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони Василь Бурба і перший заступник голови Служби безпеки України Руслан Баранецький розповідали про нього Володимиру Зеленському. У кабінеті також були присутні глава ОП Андрій Єрмак, перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко, заступник глави ОП Роман Машовець і помічниця президента Марія Левченко.

Єрмак запропонував відкласти операцію, оскільки вона могла завадити початку перемирʼя на Донбасі 27 липня. Спецслужби були проти, однак Зеленський погодився, і операцію перенесли на 30 липня. Коли «вагнерівців» затримали, Василь Бурба заявив, що стався витік інформації. Він запропонував перевірити на поліграфі всіх, хто був на нараді. Пʼятого серпня Зеленський звільнив Василя Бурбу і призначив на його посаду Кирила Буданова.

Бутусов припускає, що до провалу операції можуть бути причетні Андрій Єрмак і Руслан Демченко. Єрмак — тому що він запропонував перенести дату операції, Демченко — бо він автор Харківських угод 2010 року та «відомий русофіл».

Версія «Української правди»

Українські спецслужби виманили «вагнерівців» до Мінська. Звідти бойовики мали летіти до Стамбулу — літак посадили б в Україні. Єрмак відклав операцію, і про неї дізналася ФСБ.

Дата публікації: 18 серпня.
Джерела: анонімні джерела в ГУР Міноборони і СБУ, пост Юрія Бутусова у Facebook.

Українські спецслужби понад рік готували операцію із затримання «вагнерівців». Бойовиків найняли працювати у Венесуелі та виманили до Білорусі. Під час польоту до Стамбулу одному пасажиру стало б «погано» — літак посадили б в Україні, а спецназівці затримали б бойовиків. Проте силовики розповіли про план Офісу президента, і спецоперація провалилася. Андрій Єрмак запропонував відкласти операцію, після чого про наміри українських спецслужб дізналася ФСБ.

Версія Яніни Соколової

Така сама, як версія Юрія Бутусова та «Української правди».

Дата публікації: 18 серпня.
Джерела: анонімні джерела в українських спецслужбах.

Україна готувала спецоперацію, щоб затримати «вагнерівців». Їх винайняли «працювати» у Венесуелі. Літак, на якому бойовики мали летіти з Мінська до Стамбулу, посадили б у Києві. Терористів мали затримати спецслужби. Проте операція провалилася через Андрія Єрмака.

Те, що українські спецслужби вербували найманців з «ПВК Вагнера», підтверджують аудіозаписи, на яких імовірний агент СБУ спілкується з бойовиками. Ті розповідають про досягнення в Сирії та на Донбасі. На записі один з «вагнерівців» — Денис Харитонов — каже, що з 2014 року воював в Україні: він збив український вертоліт, два штурмовики Су-25 і отримав нагороду від Суркова.

Версія «Дзеркала тижня»

Інформація Бутусова — здебільшого правдива. Операцію готували разом з американцями, а в її провалі хочуть звинуватити Мамедова.

Дата публікації: 20 серпня.
Джерела: анонімні джерела в українських спецслужбах.

Загалом інформація Бутусова — правдива. Спецслужби могли провести подібну операцію і готували захоплення «вагнерівців» разом з американцями (23 серпня, про причетність до операції США написав і Юрій Бутусов). Відповідальним за провал операції планують зробити заступника генерального прокурора Гюндуза Мамедова.

Версія Mind.ua

Українські спецслужби виманили «вагнерівців» до Мінська. Про операцію знали близько 20 людей в СБУ, ГУР Міноборони й Офісі президента. Вона провалилася через зраду.

Дата публікації: 24 серпня.
Джерела: анонімне джерело в СБУ, яке, за словами Mind.ua, є координатором операції.

Спецслужби планували заарештувати 28 бойовиків — п’ятеро інших членів групи потрібні були, щоб відволікти увагу. Про операцію знали близько двадцяти людей — 10 співробітників і 10 високопосадовців у спецслужбах та Офісі президента. Коли готували затримання, інформацію про нього «злити» не могли. Операція провалилася через «банальну зраду». Усі матеріали справи наказали знищити: «Ще кілька днів — і не буде що піднімати».

Версія української влади

Спецоперації не було. Усе, що про неї пишуть, є фейком і російською дезінформацією.

Новий очільник ГУР Міноборони Кирило Буданов сказав, що «вагнерівців» до Мінська перекинули російські спецслужби, а виманити їх у Білорусь було б неможливо без відома ФСБ Росії. Його попередник Василь Бурба назвав інформацію про провалену спецоперацію «спробою нашкодити спецслужбам України». (Незадовго до цього Юрій Бутусов повідомив, що коментар Бурби «підготували піарники Офісу президента».)

СБУ і СЗР заперечують, що українські спецслужби збиралися затримати «вагнерівців». Служба безпеки України назвала записи, на яких «вербують» бойовиків, маніпуляцією.

У Службі зовнішньої розвідки сказали , що «поширення інформації про спецоперацію українських спецслужб [...] — це російська операція». За словами Андрія Єрмака, інформація, що українські спецслужби організували операцію, щоб затримати «вагнерівців», — це «дезінформаційна кампанія».

Радник глави ОП Михайло Подоляк сказав, що історію вигадали росіяни. Володимир Зеленський звинуватив українські ЗМІ в тому, що вони передрукували «Комсомольську правду», і назвав їхні матеріали «маячнею».