The Times: Британія не визнала «ПВК Вагнера» терористичною організацією після заколоту і заяв путіна про її фінансування

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Велика Британія відклала плани оголосити «Приватну військову компанію Вагнера» терористичною організацією через заколот у червні та заяви путіна про те, що російська держава фінансує компанію.

Про це повідомляє британська газета The Times із посиланням на джерела в уряді.

Заколот наприкінці червня, а потім угода Пригожина із Кремлем ускладнили процес визнання організації терористичною у Великій Британії. У липні путін публічно визнав, що «ПВК Вагнера» повністю фінансувалася Кремлем і за попередній рік отримала десятки мільярдів рублів державних грошей.

«Хоча завжди було ясно, що «ПВК Вагнера» відіграє ключову роль для путіна в Україні та у всій Африці, технічно це була приватна армія», — ідеться в матеріалі. Путін також повідомив, що «вагнерівцям» запропонували підписати контракти з міністерством оборони росії.

Занесення «ПВК Вагнера» до чорного списку тепер рівносильне забороні агентства російського уряду, що було б вкрай незвичайно і спричинило б низку дипломатичних і юридичних ускладнень. Заборона зробила б кримінальним злочином приналежність до компанії, відвідування її зборів, заохочення до підтримки або публічне носіння її логотипу, що поставило б «ПВК Вагнера» в один ряд з такими групами, як «Ісламська держава» та «Аль-Каїда». Визнання терористичною організацією також передбачає фінансові санкції.

У травні The Times повідомила, що Міністерство внутрішніх справ було готове офіційно заборонити діяльність «ПВК Вагнера».