У Києві тестували електронний доступ до укриттів

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

На одному з обʼєктів цивільного захисту в Дарницькому районі Києва встановили й тестували електронну систему доступу до укриття.

Про це пише Київська міська військова адміністрація.

Двері до сховища можна відчинити у чотири способи:

  • автоматично, коли в місті оголошується повітряна тривога;
  • дистанційно диспетчером через звʼязок переговорного пристрою;
  • фізичним «ключем», як від домомофона;
  • через пін-код, який генерується в чат-боті Telegram «Бомбосховища Києва».

Усі варіанти працюють незалежно один від одного. Якщо зникне електроенергія, то система резервно заживиться власним акумулятором. Щодо диспетчера, то він може не тільки відчиняти двері, а й підтримувати голосовий звʼязок з відвідувачами сховища, контролювати справність системи, викликати технічну підтримку тощо.

Щоб вийти із закритого сховища, треба піднести руку до сенсорної кнопки.

У КМВА зазначають, що створення й встановлення такої системи потребує часу й грошей, проте у планах є забезпечити й інші укриття електронним доступом до них.

  • У ніч проти 1 червня росія завдала чергового ракетного удару по столиці. Загинули троє людей, серед них — одна дитина. Усі вони не змогли потрапити в укриття поліклініки в Деснянському районі — воно було замкнене. Президент Зеленський пообіцяв, що «реакція буде тверда», і додав, що «може бути нокаут». Голови районів Києва закликали Кличка відмовитися від однієї з посад — або мера, або голови Київської державної міської адміністрації (КМДА), які він поєднує. Кличко ж заявив, що в Києві є військова адміністрація на чолі з Сергієм Попком. Вона відповідає за безпеку містян у воєнний час і підпорядковується не меру, а президенту.
  • 10 червня міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив, що у Києві перевірили всі укриття і лише 15% з них придатні для використання без суттєвих зауважень. КМДА звинуватила уряд у маніпуляції і заявила, що в столиці 65% укриттів придатні для використання.