В Угорщині заявили, що для вступу України до НАТО потрібне «схвалення» росії. Київ відповів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Віцеспікерка парламенту Угорщини Дора Дуро заявило, що вступ України до НАТО без ризику початку прямого конфлікту між росією та Альянсом можливий лише за умови угоди з рф.

Їй відповів речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко. Він наголосив, що Україна має суверенне право вільно обирати засоби безпеки, і немає жодних обʼєктивних причин, які перешкоджали би вступу в Альянс.

«Ми не потребуємо дозволу росії, аби стати членом Альянсу. Водночас небезпечно, коли окремі угорські політики намагаються ставити безпеку євроатлантичного простору в залежність від забаганок Москви», — заявив Олег Ніколенко.

24 квітня російське пропагандистське видання «Известия» опублікувало інтервʼю з віцеспікеркою парламенту Угорщини Дорою Дуро. У ньому вона заявила, що вступ України до НАТО «без ризиків початку повномасштабного конфлікту» можливий лише за умови, що такий крок схвалить росія у форматі угоди. За її словами, Угорщина також не хоче бачити Україну в Альянсі через «становище» етнічних угорців, які проживають на Закарпатті.