Міністр оборони Данії не виключив, що союзники до літа вирішать, чи передаватимуть Україні західні винищувачі

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Міністр оборони Данії Троелс Лунд Поульсен не виключив, що країни Заходу до літа вирішать, чи передаватимуть бойові літаки F-16 Україні.

Le Figaro з посиланням на AFP передає, що данський політик уточнив: рішення щодо F-16 можуть ухвалити вже найближчим часом, але Данія не збирається самостійно передавати літаки українським військам. Для цього потрібна колективна згода, зокрема від США.

  • Данія і союзники вже давно обговорюють, чи передавати Україні винищувачі.Німеччина та США поки що не планують цього робити, а Данія, за словами її міністра оборони, відкрита для цієї ідеї.
  • 23 березня Словаччина вже передала Україні перші чотири винищувачі МіГ-29. Інші літаки передадуть найближчими тижнями. З міркувань безпеки анонсувати ці поставки не будуть. Однак деякі медіа писали, що Словаччина передасть 13 МіГ-29.
  • 3 квітня Польща оголосила про передачу Україні перших кількох МіГ-29, але точну кількість не називала. Тепер відомо, що їх було чотири. Після візиту Володимира Зеленського до польського президента Анджея Дуди оголосили про передачу ще десятьох винищувачів.
  • Україна просить у союзників багатофункціональні винищувачі західного виробництва, такі як F-15, F-16 і F-18. Партнери наразі погодилися лише на тренування українських пілотів, зокрема це пообіцяли Британія, Польща та ще три країни, які тримають у секреті. Дискусії про підготовку до передачі західних літаків тривають.