Україна отримає від Польщі ще 10 винищувачів МіГ-29

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Польщі Анджей Дуда під час пресконференції з Володимиром Зеленським заявив, що його країна вже передала Україні чотири винищувачі МіГ-29, ще чотири готує до відправки, а ще шість надішле незабаром. Тобто всього Україна отримає від польської сторони 14 таких винищувачів.

За його словами, літаки можуть бути передані досить скоро. Він також додав, що у Польщі ще є модернізовані та адаптовані до стандартів НАТО МіГ-29, тому в майбутньому не виключено, що Україна отримає від Польщі весь парк цих літаків.

Загалом у ВПС Польщі 28 винищувачів МіГ-29.

  • 16 березня 2023 року стало відомо, що Польща і Словаччина домовилися створити коаліцію країн для передачі Україні бойових літаків. Країни погодилися передати Києву винищувачі МіГ-29, які є на озброєнні українських Військово-повітряних сил.
  • 23 березня Словаччина вже передала Україні перші чотири винищувачі МіГ-29. Інші літаки передадуть найближчими тижнями. З міркувань безпеки анонсувати ці поставки не будуть. ЗМІ однак писали, що Словаччина передасть 13 МіГ-29.
  • 3 квітня Польща оголосила про передачу Україні перших кількох МіГ-29, але точну кількість не називала. Тепер відомо, що їх було чотири.