Суд відмовив УПЦ МП у позові проти Лаври. Ченці хотіли визнати недійсним розірвання договору оренди

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Господарський суд міста Києва відмовив у позові УПЦ МП до заповідника «Києво-Печерська лавра» про визнання недійсним розірвання договору оренди.

Про це йдеться в ухвалі суду.

Суд відзначив, що позивач не зміг довести чи обґрунтувати заяви про те, що у разі виселення УПЦ МП з Лаври є загроза «знищення чи пошкодження майна, передача третім особам у власність/користування, надання дозволів іншим релігійним організаціям на проведення богослужінь, порушення прав громадян України на свободу віросповідання та на житло».

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена упродовж 30 днів.

З 29 березня заповідник розриває договір оренди з Московським патріархатом.

  • З листопада 2022 року Служба безпеки України провела низку обшуків у храмах та інших установах Московського патріархату. Під час обшуків вилучали проросійську літературу, прапори «новоросії», мільйони готівки, літературу, в якій заперечують існування українського народу, його мови, а також саме право України на державність, і, навпаки, стверджують, що державу створено штучно.
  • Перед Новим роком заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив УПЦ Московського патріархату, що з 1 січня не продовжує договір на її користування Успенським собором і Трапезною церквою.
  • 10 березня Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» надіслав Українській православній церкві Московського патріархату лист про розірвання договору оренди. Священників просять покинути Свято-Успенську Києво-Печерську лавру. Міністерство культури та інформполітики України заявило, що УПЦ МП до 29 березня має звільнити всі приміщення, які орендує в Києво-Печерській лаврі. В УПЦ МП заявили, що ці вимоги не мають юридичних підстав.