Le Figaro: Франція навчає українських пілотів на винищувачах Mirage

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Франція вже понад півтора місяця навчає майже тридцять українських пілотів на винищувачах Mirage 2000.

Про це пише французька газета Le Figaro.

Українські пілоти проходять прискорену підготовку на французьких винищувачах-бомбардувальниках на авіабазах Мон-де-Марсан і Нансі. Рішення про їх навчання ухвалили напередодні візиту Володимира Зеленського до Парижу, що відбувся 8 лютого.

Пізніше речник повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі «Радіо Свобода» заявив, що інформація про навчання українських льотчиків у Франції не відповідає дійсності.

«Так, нам різні країни пропонують свої майданчики для потенційного навчання нашиїх пілотів на тому типі [літаків], який оберуть колегіально на консультаціях з нашими західними партнерами. Про навчання льотного складу зараз не йдеться», — заявив речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі «Радіо Свобода».

У березні міністр оборони Франції Себастьян Лекорню підтвердив, що його країна розглядає можливість передати Україні свої винищувачі Mirage. Готувати пілотів можуть у Польщі.

  • На початку березня стало відомо, що до США прибули українські пілоти — американці хочуть визначити, скільки часу потрібно, щоб вони опанували винищувачі F-16.
  • Україна просить у союзників багатофункціональні винищувачі західного виробництва, такі як F-15, F-16 і F-18. Партнери наразі погодились лише на тренування українських пілотів, зокрема це пообіцяли Британія, Польща та ще три країни, які тримають у секреті. Дискусії про підготовку до передачі західних літаків тривають.
  • 16 березня стало відомо, що Польща і Словаччина домовилися створити коаліцію країн для передачі Україні бойових літаків. Країни погодилися передати Києву винищувачі МіГ-29, які є на озброєнні українських Військово-повітряних сил. Польща найближчими днями передає 4 літаки — решту обіцяють надати протягом року. Загалом у ВПС Польщі 28 винищувачів МіГ-29. Словаччина погодилась передати 13 літаків.