Україна домовляється з турецькою Karpowership про плавучі ТЕС. Це допоможе врегулювати енергокризу

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Державний енерготрейдер АТ «Енергетична компанія України» підписав меморандум із турецькою компанією Karpowership про використання плавучих ТЕС потужністю 500 МВт в інтересах України.

Ці електростанції зможуть задовольнити потреби мільйона домогосподарств в Україні.

Одним з основних варіантів розглядається розміщення плавучих теплоходів у портах Молдови та Румунії та постачання електроенергії в українську мережу через ці країни. Karpowership і ЕКУ проведуть переговори з владою Румунії та Молдови щодо реалізації цього рішення.

Гендиректор ЕКУ Віталій Бутенко пояснив, що в умовах війни будівництво нових енергоблоків замість зруйнованих і пошкоджених неможливе. Тому держава змушена шукати інноваційні рішення для подолання енергетичної кризи.

Karpowership володіє флотом з 36 плавучих електростанцій, які можна підʼєднати до електромережі менше ніж за 30 днів.

«Плавучі електростанції є швидким, надійним і гнучким розвʼязанням проблеми нестачі електроенергії в країні, і ми готові підтримати Україну, щоб вона якнайшвидше отримала необхідну їй енергію», — заявила комерційний директор Karpowership Зейнеп Харезі.

  • Через російські ракетні атаки на енергоінфраструктуру в Україні є значний дефіцит електроенергії. Україні доводиться тестувати експорт електроенергії з Європи, але голова комітету Верховної Ради з питань енергетики каже, що це забезпечить менше ніж 10% потреб.
  • У кінці листопада стало відомо, що «Укренерго» і керівництво Одеської області ведуть переговори з Karpowership про оренду плавучих електростанцій. Обговорювалося розміщення станцій поблизу Одеси, але гарантій щодо їхньої безпеки ніхто надати не зміг.