CNN: Таємні документи у колишньому офісі президента США Джо Байдена стосувалися України, Ірану та Великої Британії

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Серед секретних документів, знайдених у колишньому офісі президента США Джо Байдена, є записи розвідки США і матеріали брифінгів, які стосувалися України, Ірану та Великої Британії.

Про це повідомляє CNN.

Джерело в правоохоронних органах повідомило журналістам, що генеральний прокурор США Меррік Гарленд отримав попередній звіт про перевірку документів і тепер має вирішити, як діяти далі, зокрема, чи розпочинати повномасштабне кримінальне розслідування.

За даними джерела, у шафі аналітичного центру «Пенн Байден» адвокат Джо Байдена побачив папку з написом «особисті», відкрив конверт і помітив, що всередині були секретні документи. Адвокат закрив конверт і зателефонував у Національний архів.

Секретні документи датовані 2013—2016 роками, зазначили джерела CNN. Їх знайшли в трьох-чотирьох ящиках, де також зберігалися несекретні файли. Переважна більшість матеріалів містили особисту інформацію родини Байденів, зокрема документи про похорон Бо Байдена та листи співчуття.

За словами самого Джо Байдена, він не знав про те, що секретні документи перебували у його приватному кабінеті після того, як він залишив пост віцепрезидента. Він додав, що його адвокати «зробили те, що мали зробити», негайно зателефонувавши у Національний архів.

«Я був здивований, дізнавшись, що в цьому офісі були будь-які урядові документи», — сказав Байден після запитання журналіста на пресконференції в Мехіко 10 січня.

«Люди знають, що я серйозно ставлюся до секретних документів, секретної інформації», — додав він.

  • 9 серпня 2022 року експрезидент США Дональд Трамп повідомив, що його будинок у Флориді обшукали агенти ФБР і зламали сейф. ЗМІ повідомили, що обшук був повʼязаний із розслідуванням незаконного присвоєння Трампом документів Білого дому, які він міг вивезти в «Мар-а-Лаго».
  • Раніше в Національному архіві заявили, що Трамп забрав до своєї резиденції у Флориді 15 коробок із президентськими записами. У цих коробках нібито була «таємна інформація про національну безпеку» та офіційне листування між Трампом і лідерами інших держав. ФБР під час обшуків знайшло понад 11 тисяч різних урядових документів. Серед них десятки були таємними.
  • 23 серпня Трамп подав позов до суду з проханням призупинити розслідування Міністерства юстиції. 26 серпня Мінʼюст США оприлюднив підстави для обшуків у маєтку Трампа. Сам колишній президент назвав це «хитрим піаром» і «ганьбою».