Служба безпеки України оголосила підозру очільнику Кіровоградської єпархії УПЦ МП

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Служба безпеки України повідомила про підозру митрополиту Кіровоградської єпархії УПЦ (МП) Іоасафу (Губень), який виправдовував окупацію Криму

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

«Єпископ входив до найближчого оточення московського патріарха кирила, з яким координував поширення прокремлівських поглядів у регіоні», — повідомляє СБУ.

Для цього митрополит був на постійному зв’язку з очільником РПЦ і виконував його доручення, виправдовуючи російську агресію та захоплення частини території України. «Вказівки з москви надходили у вигляді письмових циркулярів, а також під час особистих зустрічей на території рф», — запевняє спецслужба.

Правоохоронці зʼясували, що в церквах громади людям роздавали ворожу пропагандистську літературу, яку друкували багатотисячними накладами в росії. У цих книгах російські автори ставили під сумнів українську державність і вихваляли кремлівський режим.

На підставі зібраної доказової бази митрополиту повідомили підозру за ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу.

СБУ не називає імʼя підозрюваного, але за даними з сайту Кіровоградської єпархії УПЦ МП, її очолює митрополит Іоасаф.