CNN: Поблизу зон витоків газу з «Північних потоків» бачили російські кораблі та субмарини

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Поблизу зон витоків газу з російських трубопроводів системи «Північний потік» 26 і 27 вересня бачили російські військові кораблі забезпечення і субмарини.

Про це пише CNN із посиланням на західних розвідників і представника органів безпеки однієї з країн Європи.

Поки неясно, чи мали ці кораблі стосунок до ймовірних вибухів на газопроводах, але це один з багатьох факторів, які можуть вказувати на причетність рф до інциденту. Перебування кораблів і підводних човнів рф в зоні витоку в ті дні детально вивчать слідчі.

Данський військовий чиновник додав, що російські кораблі регулярно працюють у цьому районі, тому їхня присутність необовʼязково вказує на причетність до «аварій».

  • 26 вересня росіяни за один день зафіксували зниження тиску одразу на двох своїх газопроводах до Європи — на «Північному потоці» та на «Північному потоці — 2», який так і не запустили в роботу. Обидва газопроводи майже не працюють та не перекачують газ із росії до Європи. «Північний потік — 2» через вторгнення російських військ до України так і не запустили, а от «Північний потік» улітку майже повністю зупинили нібито через знайдені неполадки. На трубопроводах зафіксували спочатку три витоки газу, а вже 29 вересня Швеція повідомила про четвертий виток.
  • Країни ЄС, США і НАТО вважають, що на трубопроводах була диверсія. Сейсмологи заявили, що фіксували в зонах витоку підводні вибухи.
  • Газета The Times із посиланням на джерела у британській розвідці писала, що «Північні потоки» атакували російські підводні дрони. Причетність росії перевіряється. У самій рф традиційно всі звинувачення відкидають.