Місія ООН найближчими днями прибуде в Оленівку, де вбили полонених «азовців»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Місія ООН найближчими днями прибуде в Оленівку, де вбили українських військовополонених «азовців».

Про це на засіданні Ради безпеки ООН у середу заявила заступниця генерального секретаря Організації з політичних питань Розмарі Ді Карло.

«Розслідувальна місія, яка має прибути до Оленівки, найближчими днями буде розглядати інцидент 29 липня, в якому загинули 53 українські військовополонені та ще від 75 до 130 отримали поранення. Голова місії, генерал Карлос Альберто де Сантос Крус їде з командою старших службовців та експертів. Місія мусить виконати своє завдання без жодних перешкод, отримати повний доступ до людей, місць і доказів», — сказала вона.

  • Уночі 29 липня в колонії в окупованому місті Оленівка Донецької області, де росіяни утримували українських військовополонених з «Азовсталі», пролунали вибухи. Росіяни заявили, що це ЗСУ вдарили з HIMARS. Однак Генеральний штаб України заявив, що СІЗО обстріляли самі ж росіяни, щоб звинуватити Україну у «воєнних злочинах», а також приховати тортури над полоненими та розстріли. Від обстрілу загинули понад 40 українських військовополонених, 130 отримали поранення. Попередньо, росіяни вдарили із термобаричної зброї.
  • Вибухи сталися на території промзони, у новозбудованому приміщенні, що мали спеціально обладнати для утримання полонених, яких вивели з «Азовсталі». Обладнувати будівлю закінчили 27 липня, після чого в неї перевели частину полонених українських захисників. Українська військова розвідка заявила, що вибух влаштували найманці «ПВК Вагнера» за вказівкою власника ПВК — «кухаря путіна» євгена пригожина. Організацію та власне теракт вони не узгодили з керівництвом міністерства оборони рф.
  • 30 липня міноборони росії опублікувало список українських військовополонених, які нібито загинули внаслідок теракту. У переліку — 48 загиблих, у списку поранених — 73 прізвища. Україна просить людей не довіряти цим спискам, адже вони неофіційні.