Червоний Хрест заявив, що не гарантував безпеку військових, котрі виходили з «Азовсталі»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Міжнародний Комітет Червоного Хреста заявив, що не гарантував безпеку українських військовополонених, котрі виходили з «Азовсталі». Про це ідеться у заяві організації від 3 серпня.

«Ми не гарантували безпеку військовополонених, котрі опинилися в руках ворога, бо це не в наших силах. Ми наперед розʼяснили це сторонам. Сторони конфлікту зобовʼязані забезпечити захист військовополонених від актів насильства, залякування та суспільної цікавості, а також від наслідків воєнних дій. Тільки сторони конфлікту можуть остаточно забезпечити безпеку військовополонених», — заявили у Червоному Хресті.

В організації наголосили, що під час виходу військових з «Азовсталі» були нейтральним посередником у координації зі сторонами конфлікту. Також Червоний Хрест записав усю інформацію про військових з розрахунком на те, що згодом буде дозвіл їх відвідувати.

Після теракту в Оленівці Червоний Хрест запросив доступу до колонії та до всіх місць, де лікуються постраждалі або куди могли бути перевезені тіла. Червоний Хрест також запропонував підтримати евакуацію поранених та безоплатно передати медикаменти, засоби захисту та матеріали для судово-медичної експертизи — ця пропозиція залишилась без відповіді, як і прохання про доступ. Організація заявила, що не може змусити «сторони конфлікту» надати доступ до військовополонених в Оленівці — «це залежить від доброї волі».

«Ми готові до дислокації в Оленівку. У нас уже є бригади медичної та судово-медичної експертизи, які працюють поблизу, оскільки ми працюємо в Донецьку з 2014 року», — додали у Червоному Хресті.

Міжнародний Комітет Червоного Хреста відвідав «Оленівку» один раз, у травні, щоб доставити цистерни з водою. Тоді їм вдалося поспілкуватись з військовими, але не з усіма — не було доступу до військовополонених, яких утримували індивідуально.

29 липня українські силові відомства опублікували спільну заяву щодо теракту в колонії в Оленівці: формат евакуації з «Азовсталі» передбачав встановлення режиму тиші та здачу українських військових в полон з подальшим обміном — під гарантії ООН та Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Він них як від гарантів зажадали негайно відреагувати на терористичний акт росії. Того ж дня президент Зеленський сказав: «Коли оборонці «Азовсталі» виходили з заводу, ООН і Міжнародний Комітет Червоного Хреста виступили гарантами життя, здоровʼя наших воїнів».

  • Уночі 29 липня в колонії в окупованому місті Оленівка Донецької області, де росіяни утримували українських військовополонених з «Азовсталі», пролунали вибухи. Росіяни заявили, що це ЗСУ вдарили з HIMARS. Однак Генеральний штаб України заявив, що СІЗО обстріляли самі ж росіяни, щоб звинуватити Україну у «воєнних злочинах», а також приховати тортури над полоненими та розстріли. Від обстрілу загинули понад 40 українських військовополонених, 130 отримали поранення. Попередньо, росіяни вдарили із термобаричної зброї.
  • Вибухи сталися на території промзони, в новозбудованому приміщенні, яке мали спеціально обладнати для утримання полонених, яких вивели з «Азовсталі». Обладнувати будівлю закінчили 27 липня, після чого в неї перевели частину полонених українських захисників. Українська військова розвідка заявила, що вибух влаштували найманці «ПВК Вагнера» за вказівкою власника ПВК — «кухаря путіна» євгена пригожина. Організацію та власне теракт вони не узгодили з керівництвом міністерства оборони рф.
  • 30 липня міноборони росії опублікувало список українських військовополонених, які нібито загинули внаслідок теракту. У переліку — 48 загиблих, у списку поранених — 73 прізвища. Україна просить людей не довіряти цим спискам, адже вони неофіційні.