Вірменія обіцяє вивести війська з Нагірного Карабаху до вересня. Азербайджан раніше заявляв про невиконання домовленостей

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Секретар Ради безпеки Вірменії Армен Григорян пообіцяв вивести війська з Нагірного Карабаху у вересні.

Про це він заявив в інтерв’ю Armenpress.

За його словами, процес близький до завершення, але виводитимуть лише частини регулярної армії, а не «армію оборони» невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки (Арцах), яка стала анклавом після перемоги військ Азербайджану.

Григорян заявив, що гарантією безпеки Карабаху має бути присутність російських «миротворчих сил».

  • 15 липня президент Азербайджану Ільхам Алієв звинуватив росію і Вірменію в порушенні домовленостей, які були прописані в декларації від 10 листопада 2020 року про припинення бойових дій у Нагірному Карабаху. Алієв заявив, що представники міністерства оборони росії обіцяли забезпечити виведення вірменських військових із Карабаху до червня цього року, але цього досі не сталося. Вірменію він звинуватив у затягуванні виводу військ.
  • У той же день голова Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс зустрівся з премʼєр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном. Бернс і Пашинян обговорили питання міжнародної та регіональної безпеки. Це був перший візит голови ЦРУ до Вірменії.
  • У ніч проти 10 листопада 2020 року премʼєр-міністр Вірменії Нікол Пашинян і президенти Азербайджану Ільхам Алієв та росії путін підписали спільну заяву про припинення війни в Нагірному Карабаху, яка тривала півтора місяця (із 27 вересня). Сторони зазнали значних втрат — тисячі вбитих військових і сотні поранених цивільних при обстрілі міст. Азербайджан у цій війні отримав у боях 40% території невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки, включно з містом Шуша.