Заступник голови Офісу президента про призначення глави САП: Президент не встановлює строків

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 17 липня закликав усі компетентні органи розпочати конкурс для обрання нового очільника Національного антикорупційного бюро, а також призначити керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури. Однак президент не зазначив, у які терміни це мають зробити, бо фінальне рішення повністю залежить від рішення конкурсної комісії.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповів заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов.

За словами Смирнова, це питання юридично не залежить ні від президента, ні від його Офісу.

«Президент строку не міг би встановити, тому що все в руках конкурсної комісії, яка має провести фінальне засідання і, власне, оголосити результати цього конкурсу», — сказав він.

Раніше в Офісі генпрокурора анонсували засідання комісії з обрання голови САП на 19 липня.

Андрій Смирнов також розповів, що гальмує призначення керівника Національного антикорупційного бюро.

«Призначенню очільника НАБУ заважала суто технічна обставина на етапі організації проведення конкурсу. Справа в тому, що до складу конкурсної комісії з обрання керівника НАБУ була запропонована людина, яка в цей самий момент, коли формувалася конкурсна комісія, була членом конкурсної комісії з відбору прокурора САП», — сказав заступник голови Офісу президента.

За його словами, Кабмін звертався до міжнародних партнерів щодо можливої заміни цієї людини для пришвидшення вирішення цього питання. Але зрештою людина залишилася у складі комісії. Тож, як тільки оголосять керівника САП, перейдуть до обрання очільника НАБУ.

  • Конкурсна комісія вже майже два роки не може обрати нового голову САП, причиною цього стали внутрішні конфлікти та імовірний «тиск влади». При цьому двох кандидатів на посади голови САП і заступника голови все-таки визначили. За балами головою САП має стати детектив НАБУ Олександр Клименко, а його заступником — прокурор Андрій Синюк. Але комісія ніяк не може затвердити фінальні результати.
  • Активісти звинувачують у затягуванні та зриві конкурсу членів комісії від Верховної Ради, яких нібито контролює заступник голови Офісу президента Олег Татаров. Вони вважають, що Татаров намагається зірвати конкурс, тому що в ньому перемагає детектив НАБУ Олександр Клименко. Саме він керував слідством у справі ексдиректора «Укрбуду» Максима Микитася, в якій фігурував і Татаров.
  • Вимога призначити переможця конкурсу на посаду голови САП є в переліку обовʼязкових для початку перемовин України про вступ до Євросоюзу.
  • 17 липня Володимир Зеленський у вечірньому зверненні закликав усі компетентні органи розпочати конкурс для обрання нового очільника Національного антикорупційного бюро, а також призначити керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури.