Зеленський закликав призначити главу САП і запустити конкурс для обрання очільника НАБУ

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Володимир Зеленський у вечірньому зверненні закликав усі компетентні органи розпочати конкурс для обрання нового очільника Національного антикорупційного бюро, а також призначити керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури.

«Строк повноважень попереднього керівника НАБУ закінчився і має відбутися конкурсна процедура для призначення нового керівника. Доручив премʼєр-міністру активізувати роботу, аби розпочати конкурс», — зазначив президент у зверненні.

  • В Офісі генпрокурора анонсували засідання комісії з обрання голови САП на 19 липня.
  • Конкурсна комісія вже майже два роки не може обрати нового голову САП, причиною цього стали внутрішні конфлікти та імовірний «тиск влади». При цьому двох кандидатів на посади голови САП і заступника голови все-таки визначили. За балами головою САП має стати детектив НАБУ Олександр Клименко, а його заступником — прокурор Андрій Синюк. Але комісія ніяк не може затвердити фінальні результати.
  • Активісти звинувачують у затягуванні та зриві конкурсу членів комісії від Верховної Ради, яких нібито контролює заступник голови Офісу президента Олег Татаров. Вони вважають, що Татаров намагається зірвати конкурс, тому що в ньому перемагає детектив НАБУ Олександр Клименко. Саме він керував слідством у справі ексдиректора «Укрбуду» Максима Микитася, в якій фігурував і Татаров.
  • Тепер вимога призначити переможця конкурсу на посаду голови САП є в переліку обовʼязкових для початку перемовин України про вступ до Євросоюзу.