Зеленський удруге з початку року зідзвонився з Байденом. Про що говорили президенти

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Президенти України та США Володимир Зеленський та Джо Байден утретє за останні два місяці провели телефонну розмову. Сторони вдруге від початку року обговорили можливу загрозу нового вторгнення Росії на територію України.

Зеленський зазначив, що мав довгу розмову з Байденом, оскільки вони обговорювали останні дипломатичні зусилля щодо деескалації. За словами українського президента, Вашингтон і Київ домовилися про спільні дії на майбутнє та можливості фінансової підтримки України.

Також Зеленський подякував главі Білого дому за постійну військову допомогу.

Достеменно невідомо, скільки часу тривала розмова, оскільки сторони не повідомили про час її початку.

Пізніше у Білому домі повідомили, що під час дзвінка Байден вкотре підтвердив готовність разом із союзниками «рішуче відповісти» Росії у разі подальшого вторгнення в Україну.

Він заявив, що за останній рік США надали Україні понад пів мільярда доларів на розвиток та гуманітарну допомогу, а також розглядають додаткову макроекономічну підтримку в умовах тиску з боку Росії.

Байден також підтримав роботу у «нормандському форматі» та висловив сподівання, що це сприятиме зниженню напруженості та просуванню імплементації Мінських домовленостей.