«Нічого про Україну без України». Зеленський та Байден провели телефонну розмову

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президенти України та США Володимир Зеленський та Джо Байден провели телефонну розмову.

Про це повідомляє пресслужба Білого дому.

«Президент Байден підкреслив прихильність Сполучених Штатів та їхніх союзників і партнерів принципу «нічого про Україну без України», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Байден чітко дав зрозуміти, що Сполучені Штати та їхні союзники та партнери дадуть «рішучу відповідь», якщо Росія вторгнеться в Україну. Президенти висловили підтримку переговорам між США та Росією через Раду НАТО — Росія та через Організацію з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), які стартують 10 січня.

Байден також підтвердив відданість Сполучених Штатів суверенітету та територіальній цілісності України. Він підтримав заходи, спрямовані на деескалацію напруженості на Донбасі, а також «активну дипломатію», спрямовану на імплементацію Мінських домовленостей для підтримки «нормандському формату».

Зеленський, своєю чергою, заявив, що розмова з Байденом доводить «особливий характер відносин». «Обговорили спільні дії та дії партнерів зі збереження миру в Європі і недопущення подальшої ескалації, реформи та деолігархізацію. Цінуємо непохитну підтримку», — написав президент у Twitter.