Зеленський та Байден обговорили нарощування російських військ на кордоні з Україною

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Президент України Володимир Зеленський та глава Білого дому Джо Байден провели телефонну розмову, у якій обговорили нарощення Росією військ поблизу східного кордону України.

«Президент Сполучених Штатів поінформував мене про зміст своїх переговорів з Путіним. Ми також обговорили можливі формати врегулювання конфлікту на Донбасі та торкнулися розвитку внутрішніх реформ в Україні», — зазначив президент Зеленський у Twitter.

Додаткову інформацію про зміст розмови оприлюднив Офіс президента в короткому релізі. Там ідеться, що ключовим питанням переговорів стала безпекова ситуація навколо України та перспективи активізації мирного врегулювання.

Сторони скоординували позиції щодо подальших кроків у цьому напрямі. Володимир Зеленський наголосив, що ми маємо чіткі пропозиції щодо розблокування мирного процесу та готові обговорювати їх у різних форматах.

За словами глави Офісу президента Андрія Єрмака, США разом із партнерами готові до безпрецедентних санкцій в разі агресії Росії проти України.

«Президент Байден дуже чітко сказав, що будь-які рішення щодо членства України в НАТО залежать винятково від волі українського народу», — наголосив Єрмак, додавши, що розмова тривала півтори години.

За словами глави ОП, Україна не має намірів нападати на кого-небудь, навпаки — наполягає на повному припиненні вогню на Донбасі.

Також у релізі сказано, що глави держав обговорили шляхи безпекової, фінансової та політичної підтримки України у протидії гібридній агресії, що триває. Крім того, Зеленський висловив перестороги щодо запуску «Північного потоку — 2».

Нагадаємо, 7 грудня між президентом США Джо Байденом і президентом РФ Володимиром Путіним відбувся відеодзвінок, під час якого вони обговорили загрозу вторгнення військ Росії до України. Байден закликав до мирної деескалації та попередив про серйозні санкції. Путін просив гарантії від США щодо нерозширення НАТО на схід.