МЗС: Розмова Байдена та Путіна зробила можливою «стримування та деескалацію» ситуації довкола України

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Відеозустріч президентів США та Росії Джо Байдена та Володимира Путіна зробила можливою «стримування та деескалацію».

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, повідомляє Reuters.

«Сам по собі контакт слугує засобом стримування та деескалації. Ми цінуємо ключову дипломатичну участь США у зусиллях для того, щоб повернути Росію за стіл переговорів», — зазначив міністр.

За його словами, оскільки з боку Росії бракує конструктиву, головним пріоритетом зараз є ефективне втілення «комплексного пакету стримування», аби запобігти військовій ескалації. Кулеба додав, що для цього ведеться тісна співпраця з союзниками «з обох боків Атлантичного океану».

Міністр зазначив також, що запланована на четвер розмова Байдена і президента Володимира Зеленського дозволить обговорити подальші кроки для стримування Росії та «реанімації «нормандського формату».

  • У вівторок, 7 грудня, між президентом США Джо Байденом і президентом РФ Володимиром Путіним відбувся захищений відеодзвінок. Байден висловив глибоке занепокоєння з приводу ескалації збройних сил Росії уздовж українського кордону та чітко дав зрозуміти Путіну, що США готові відповісти Кремлю сильними економічними санкціями в разі повномасштабного вторгнення. Обидва президенти доручили своїм командам продовжити комунікацію з цього питання.
  • Перед цією розмовою із президентом України Володимиром Зеленським провів консультації державний секретар США Ентоні Блінкен, вони «узгодили позиції».