Парламент Казахстану позбавив Назарбаєва більшості повноважень

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Парламент Казахстану проголосував за позбавлення першого президента Нурсултана Назарбаєва низки повноважень. Зокрема, депутати скасували поправки, які давали право Назарбаєву довічно очолювати Раду безпеки й Асамблею народу Казахстану.

Про це пише Orda.

Також депутати внесли ще одну поправку до закону. Вони пропонують скасувати норму, згідно з якою з першим президентом потрібно було узгоджувати державну політику.

Найближчим часом відбудеться з’їзд керівної в Казахстані партії Nur Otan. Його проведуть 28 січня. Очікується, що на цьому з’їзді Назарбаєва позбавлять посади очільника політсили, а його місце займе президент Касим-Жомарт Токаєв. Сам Назарбаєв анонсував це ще наприкінці 2021 року, але всіх формальних процедур поки не провели.

  • У Казахстані 2 січня розпочалися масштабні протести проти підвищення вартості палива, але вже через день вони переросли у повстання проти режиму. Спочатку в питанні палива влада пішла на поступки, але вже 5 січня президент назвав протестувальників «терористами» і покликав на допомогу війська країн ОДКБ. У містах силовики та військові активно застосовували проти людей бойову зброю.
  • 9 січня влада Казахстану заявила, що в усіх регіонах країни «ситуація стабілізувалася і перебуває під контролем». Війська ОДКБ почали виходити з країни. За даними Генпрокуратури, під час протестів загинули 225 людей, зокрема 19 правоохоронців і військових.
  • Напередодні джерела газети The Guardian повідомляли, що Нурсултан Назарбаєв не виїхав із країни. Увесь цей час він нібито веде запеклі перемовини з президентом Касим-Жомартом Токаєвим, щоб зберегти владу й активи.