Хакери атакували ресурс Prozorro і райсуд Києва

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Невідомі хакери знову атакували державні структури України.

Держспецзвʼязок повідомив про атаку на сайт системи електронних закупівель Prozorro. Атаку помітили о 8:00 — на сторінці форуму Prozorro Infobox зʼявилося повідомлення, аналогічне тим, які розмістили на держсайтах після кібератаки 14 січня. Сторінку форуму відключено — Prozorro Infobox і портал Prozorro не постраждали, система публічних закупівель працює у штатному режимі.

У Prozorro заявили, що форум Prozorro Infobox — це окрема система, ніяк не пов’язана з електронною системою публічних закупівель.

«Ані інформаційний ресурс Prozorro Infobox, ані сам портал prozorro.gov.ua не постраждали [...]. Наразі ми вимкнули форум Prozorro Infobox, проводимо розслідування та працюємо над відновленням його роботи. За наявними на цей час даними, втручання в персональні дані користувачів та сам контент Prozorro Infobox не відбулося», — сказано у повідомленні.

Шевченківський районний суд Києва повідомляє про проблеми з доступом до електронної пошти, сайту на порталі «Судова влада», підсистеми «Електронний суд», функціоналу автоматизованої системи документообігу суду і реєстрів. Їхня робота призупинена.

Фахівці намагаються поновити доступ. У суді прямо не повідомляють про атаки хакерів, але вказують, що питанням зайняті органи по боротьбі із кіберзлочинністю.