Делегації Росії та США поспілкувалися за вечерею у Женеві. У РФ заявили про «приголомшливу дискусію», США відклали обговорення низки питань

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Делегації Росії та США зустрілися 9 січня за робочою вечерею у резиденції посла США в Женеві. Переговори тривали трохи понад дві години.

Росію представляли посадовці Міністерства закордонних справ і Міноборони, а очолював делегацію заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков. Від Сполучених Штатів на зустрічі була заступниця держсекретаря США Венді Шерман та її команда.

«Ми занурилися в матерію подальших справ. Розмова була важка, вона не може бути легкою. Загалом ділова. Я думаю, що завтра час не гаятимемо даремно», — сказав Рябков після зустрічі, передають РИА Новости.

Також Рябков заявив, що дискусія минула «приголомшливо» і що «оптимізм є».

«Я оптимізму ніколи не втрачаю, завжди керуюсь оптимізмом», — додав він.

Згодом у Держдепартаменті США також прокоментували результати зустрічі. Зокрема зазначається, що Шерман та Рябков обговорили теми двосторонніх відносин, які будуть порушуватися під час позачергової зустрічі у рамках Діалогу про стратегічну стабільність 10 січня.

Водночас Шерман наголосила, що США не обговорюватимуть із Росією питання європейської безпеки за відсутності європейських союзників та партнерів.

«Обговорення деяких питань буде відкладено до засідання Ради Росія — НАТО у Брюсселі 12 січня та засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні 13 січня», — зауважила заступниця держсекретаря США.

Окрім цього, вона наголосила на прихильності Сполучених Штатів до міжнародних принципів суверенітету, територіально цілісності та свободи суверенних націй самостійно обирати свої альянси.