У США спростували заяву Міноборони Росії про підготовку провокації на Донбасі з використанням хімікатів

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Міноборони США назвали заяву міністра оборони РФ Сергія Шойгу про нібито підготовку приватними американськими військовими компаніями провокації з хімічними речовинами на Донбасі такою, що «не відповідає дійсності».

Про це заявив офіційний представник Пентагону Джон Кірбі на брифінгу.

«Заяви міністра Шойгу абсолютно не відповідають дійсності. Вони неправдиві», — сказав він.

Також Кірбі зазначив, що міністр оборони США Ллойд Остін протягом останніх днів не говорив із Шойгу та не планує.

Водночас представник Пентагону наголосив, що значна присутність російських сил поблизу і навколо кордону України «продовжує викликати занепокоєння».

«Ми й досі не знаємо остаточного наміру. І немає жодних ознак того, що президент Путін ухвалив те чи інше рішення. Ми, як і раніше, вважаємо, що є час і простір для дипломатії та дискусій для досягнення результату, який не збільшує нестабільність та не порушує територіальну цілісність України», — додав він і зауважив, що для деескалації ситуації на Донбасі Росія має відвести війська від кордону.

Також на заяву Шойгу відреагував представник Державного департаменту США Нед Прайс на своїй сторінці у Twitter, закликавши Росію «припинити використовувати помилкову підбурювальну риторику та зробити конструктивні кроки щодо зниження напруженості, щоб створити позитивну атмосферу для дискусій».

  • Напередодні, 21 грудня, міністр оборони Росії Сергій Шойгу у виступі на засіданні колегії Міноборони Росії за участю президента Володимира Путіна розповідав про загрози для РФ через співпрацю НАТО з Україною та Грузією, а також про нібито підготовку американськими бійцями військових приватних компаній провокацій на Донбасі з використанням «хімічних компонентів». За його словами, хімікати доставили в Авдіївку та Красний Лиман.
  • Росія вимагає від США та НАТО гарантій того, що Україна не буде в Альянсі, а Штати не створять тут військові бази та не будуть розміщувати ракети за кордоном. 17 грудня Міністерство закордонних справ Росії опублікувало проєкти договорів зі США та НАТО про так звані гарантії безпеки.
  • США і НАТО цю пропозицію відкинули та наголосили, що без європейських союзників і партнерів не вестимуть переговори про безпеку Європи. Україна ж заявила, що найкраща гарантія безпеки — припинення збройного конфлікту, який Росія і розвʼязала.