Міжнародна група висунула Ірану ультиматум щодо переговорів про компенсацію за збитий літак МАУ

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Міжнародна група з координації допомоги жертвам збитого літака МАУ під Тегераном вимагає, щоб Іран до 5 січня наступного року підтвердив свою готовність брати участь у переговорах щодо відшкодувань за збиття рейсу.

Про це йдеться у заяві групи, оприлюдненій на сайті МЗС України.

16 грудня міжнародна група з представників Канади, Швеції, Британії та України провела віртуальну зустріч. Вони обговорили відповідь Ірану на свою пропозицію обговорити компенсацію за збиття рейсу МАУ та надіслали ще один запит, яким запросили Іран обговорити претензії та вимоги групи в контексті відшкодування збитків протягом тижня з 17 січня 2022 року.

Група підкреслила, що Іран проявляє «очевидне небажання» конструктивно та вчасно розвʼязувати це питання. У звʼязку з цим у зверненні Ірану висунули ультиматум — до 5 січня 2022 року підтвердити свою готовність брати участь у переговорах з Координаційною групою.

«Координаційній групі доведеться серйозно розглянути інші шляхи розвʼязання цього питання в рамках міжнародного права. Минуло майже два роки з моменту збиття рейсу PS752, втім Ісламська Республіка Іран досі не виявила зацікавленості у дотриманні своїх міжнародно-правових зобов’язань. Терпіння Координаційної групи вичерпується», — йдеться у заяві.

  • 8 січня 2020 року у столиці Ірану після зльоту двома ракетами ППО був збитий пасажирський рейс МАУ PS752. Усі 176 осіб (зокрема 57 громадян Канади) на борту загинули. Через кілька днів Іран визнав, що його війська випадково збили літак. Розвідки США та країн Євросоюзу ще 9 січня повідомляли, що у трагедії винні військові. Українська влада заявила про відповідальність Ірану 11 січня.
  • У Міністерстві оборони Ірану вважають відповідальним за трагедію оператора ракетної системи, який порушив правила ведення вогню «без дозволу». Комплекс ППО «забули» переналаштувати після переміщення, тому він помилково визначив літак як ціль.
  • 17 березня Іран оприлюднив остаточний звіт щодо авіакатастрофи. Україна назвала його цинічним і маніпулятивним. Незабаром МЗС України звинуватило Іран у маніпуляціях і відмові від співпраці в розслідуванні.
  • У квітні секретар РНБО Данілов заявив, що Іран навмисно збив літак МАУ. На це вказує відмова Ірану надати повний доступ до матеріалів розслідування.
  • 22 листопада в Іранському військовому суді розпочалися слухання у справі про знищення пасажирського літака МАУ.