Іран оприлюднив остаточний звіт щодо авіакатастрофи МАУ. Україна назвала його цинічним та маніпулятивним

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Іран оприлюднив остаточний звіт щодо авіакатастрофи МАУ. Україна назвала його цинічним та маніпулятивним

Facebook / Офіс президента

Іранська влада оприлюднила остаточний звіт за результатами технічного розслідування катастрофи рейсу МАУ у Тегерані 8 січня 2020 року. Українська сторона не задоволена — документ називає «цинічною спробою приховати істину».

Про це повідомляє Reuters, а ось доповідь від Організації цивільної авіації Ірану.

Іран офіційно назвав винуватця катастрофи: «Літак був ідентифікований як ворожа ціль через помилки оператора ППО неподалік Тегерану, і по ньому було випущено дві ракети». Також наголошується, що дії екіпажу рейсу не зіграли ролі у трагедії.

Нагадаємо, у травні 2020 року Міністерство оборони Ірану заявляло, що винним у трагедії є оператор ракетної системи, який порушив правила ведення вогню «без отримання дозволу» в тодішніх умовах. У квітні того ж року іранські військові посадовці повідомляли, що у справі про збиття українського лайнера затримана одна людина, яка перебуває під слідством.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у відеозверненні заявив, що цей звіт — «цинічна спроба приховати істинні причини збиття нашого літака».

«Аналіз документа доводить, що Іран провів технічне розслідування з численними порушеннями міжнародних стандартів та Чиказької конвенції. Змушені констатувати, що розслідування було упередженим, представлені докази є вибірковими, висновки — оманливими. Звіт не надає всіх обставин, не розкриває першопричини трагедії та ланцюжок дій, які до неї призвели. Це не звіт, це збірка маніпуляцій, мета якої — не зʼясувати істину, а виправдати Іран», — наголосив Кулеба.

Міністр зазначив, що Україна разом з партнерами знайдуть спосіб, як встановити істину у трагедії і не дадуть Ірану приховати правду та уникнути відповідальності.